Djevojka koja je podmetnula požar u Brgudu ostaje u zatvoru zbog mogućnosti ponavljanja djela

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru provedena je dokazna radnja prvog ispitivanja hrvatske državljanke (1992.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 1. u vezi čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona i u vezi čl. 87. st. 21. Kaznenog zakona (zločin iz mržnje).

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenica 22. kolovoza 2017. oko 20,00 sati u mjestu Brgud (zaseok Čalići); motivirana činjenicom da u mjestu Brgud živi većinsko srpsko stanovništvo koje je smatrala odgovornim za paljenje njene kuće tijekom Domovinskog rata; uporabom upaljača zapalila suhu travnatu površinu te se udaljila dok se požar nošen djelovanjem jakog vjetra iz mjesta Brgud proširio prema mjestu Lisičić, Lepuri, Kožlovac, Bulići. Zbog požara je 21. kolovoza 2017. za sav promet bila zatvorena državna cesta D56 te autocesta A1, od čvora Benkovac do čvora Pristeg, dok je 22. kolovoza 2017., zbog opasnosti po život i tijelo ljudi, evakuiran dio stanovnika mjesta Kolarina i Pristeg.

Unatoč angažiranju i sudjelovanju zemaljskih i zračnih snaga vatrogasnih službi Republike Hrvatske te pripadnika MORH-a, požarom je opožarena površina od oko 2.500 hektara vinograda, maslinika, voćnjaka te područja hrastove i borove šume, kao i gospodarski objekti i drveni vodovi električne energije. Sam požar do 23. kolovoza 2017. još nije u cijelosti bio ugašen, a prouzročena šteta  za sada nije točno utvrđena, no svakako je višestruko veća od 600.000,00 kuna.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenice zbog postojanja osobite okolnosti koje opravdavaju opasnost od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a) koji je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...