Drugog dana Monoplaya predstavljaju se Schad i Sollimma

Drugog dana festivala suvremenog plesa Monoplay, predstavit će se dva autora: Isabelle Schad iz Njemačke i Alessandro Sollimma iz Italije. Program započinje u 20 sati, a u pauzi će biti prikazan dokumentarni film Nomadovizija.

Isabell Shad, poznata i cijenjena njemačka plesna umjetnica, autorica je sola pod imenom Solo za Leu.  Tijekom predstave gledatelj svjedoči stvaranju oblika, obrisa i gesta koje se razotkrivaju, naginju ka figuraciji i pojavnosti i tako stvaraju konačni imidž. Unatoč ustrajavanju, pokreti ostaju izrazito precizni, minimalistički i oštri u svojoj repetitivnosti, stvarajući sliku neprestano budnog tijela, nalik organu koji diše, grči se i naprosto odbija prestati stvarati nove nejasnoće.
Tijelo izvođača kao organ, doživljeno kao prostor, kontinuirana je tema u radu Isabelle Schad. Tijelo je obilježeno vremenom jer se kreće,  podrhtava, odjekuje i nikad ne prestaje proizvoditi nove asocijacije. Udovi, grudi, lice, kosa i koža pokreću razlike u označavanju, a pokreti su organizirani u planove obuhvaćajući unutarnja stanja kao procese koji rezultiraju promjenama u značenju.

Druga predstava Ad Libitum mladog talijanskog plesnog umjetnika Alessandra Solimme improvizacijski je solo utemeljen na pokretu. Izveden bez prethodne pripreme, ovaj solo u sjećanju autora želi popraviti ono što bi se u protivnom s vremenom izgubilo.

U pauzi zmeđu predstava otvorit će se u prostoru Sv. Dominika izložba NDA CRO (Nomadske plesne akademije Hrvatska) na kojoj će biti će prikazan dokumentarni film Nomadovizija koji tematizira nastanak ove organizije. U ovom filmu svi članovi NDA CRO dijele svoje iskustvo od osnivanja do danas. NDA CRO je kolektiv koji djeluje kroz zajedničke sastanke i projekte te aktivan angažman svih pojedinaca unutar svojih lokalnih scena. U Nomadoviziji primijenjuju se principi na kojima se bazira suradnja unutar kolektiva kako bi prikupili materijale i arhivirali većinu naših pojekata i prikazali način djelovanja. Autori filma su Aleksandra Janeva Imfled, Dejan Košćak, Iva Nerina Sibila, Sanja Petrovski u suradnji s kolektivom NDA CRO.

Na Monostageu nastupit će plesačica Lana Hosni koja će se Zadarskoj publici ovaj put predstaviti kao pjevačica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...