Državno odvjetništvo pokrenulo istragu o zločinu na Ovčari, sumnjiči se 57 osoba

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku potvrdilo je portalu Direktno kako je naložilo Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj provođenje izvida i kriminalističkog istraživanja u vezi zločina počinjenih na Ovčari 1991.

– Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku 28. studenoga 2016. zaprimilo je kaznenu prijavu Koordinacije udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata protiv ukupno 57 osoba zbog kaznenih djela ratnog zločina počinjenih prema ratnim zarobljenicima i civilima iz vukovarske bolnice na Ovčari dana 20. studenoga 1991.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je navedenu kaznenu prijavu dostavilo Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj s nalogom da provedu izvide i kriminalističko istraživanje te provjere navoda iz prijave budući da je prijavljeno više osoba i da za pojedine osobe nisu navedeni ni osnovni identifikacijski podaci kao i da uz prijavu nisu dostavljeni podaci iz kojih bi se mogla potvrditi osnovanost sumnje na počinjenje prijavljenog kaznenog djela, kazao je za Direktno Miroslav Kraljević, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku.

– O detaljima izvida ne možemo govoriti budući da je postupanje tijekom izvida temeljem odredbe čl. 206f. Zakona o kaznenom postupku tajno. Imajući u vidu pravnu prirodu kaznenog djela ratnog zločina, tj. činjenicu da to kazneno djelo ne zastarijeva, državno odvjetništvo sukladno zakonskim odredbama provodit će izvide i prikupljati podatke dokle god postoji i najmanja mogućnost za pronalaženje počinitelja tih kaznenih djela i/ili grobnih mjesta žrtava ratnih zločina. Ukoliko rezultati provedenih izvida potvrde osnovanu sumnju da bi neka od prijavljenih osoba počinila ratnih zločin, kao i u svim sličnim situacijama, sukladno zakonskim ovlastima državno odvjetništvo provest će protiv takvih osoba istragu, izjavio je Kraljević.

Inače, ni 26 godina od ratnog zločina JNA i pobunjenih Srba u okupiranom Vukovaru, u Hrvatskoj nitko nije odgovarao za zločin nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i civilima, među kojima je bio i velik broj ranjenika izvedenih iz bolnice.

U Srbiji, osim nekoliko simboličnih pravomoćnih presuda, nije također nitko ozbiljno odgovarao za ratni zločin nad Hrvatima. U Haagu su za Ovčaru osuđeni jedino JNA oficiri Mile Mršić i Veselin Šljivančanin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...