Dugoročna prognoza za jesen; Rujan će biti iznadprosječno topao i sušan

Američka meteorološka kompanija Accuweather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku jesen u Europi.

Nakon izrazito vrućeg i sušnog ljeta u Hrvatskoj, rujan još uvijek neće donijeti prave jesenske prilike. Europu su posljednjih mjeseci pogodili ekstremni toplinski valovi i suša, a posebno je to snažno bilo u Hrvatskoj koja je u nekoliko navrata bila najtoplija zemlja Europe. O strašnim vrućinama raspisali su se čak i svjetski mediji, a neki od njih pratili su i požare koji su djelovanjem ovakvih vremenskih prilika ove godine poharali Dalmaciju.

Meteorolog Eric Leister donio je prognozu za rujan, listopad i studeni.

Ono što je najinteresantnije za Hrvatsku jest dobra vijest da listopad i studeni konačno donose prekid suše koja je dugo trajala u većem dijelu Italije i jugoistočne Europe.

I u rujnu iznadprosječno toplo i sušno

Rana jesen bit će i dalje sušna, a i temperature će i dalje biti iznadprosječnih vrijednosti. No, listopad i studenti bit će kišovitiji, prognoza je AccuWeathera.

Na našem će području konačno doći do prekida suše, ali tek u listoadu i studenom. Rujan će i dalje biti iznadprosječno topao, a oborina će biti malo.

Jug Italije i Grčka i dalje će biti topli i sušni, a iste prilike očekuju i Španjolsku te Portugal.

Studeni donosi hladnije vrijeme i prve snježne oluje u Europi
Stabilnu jesen imat će područja Francuske, Njemačke i Poljske. Ovog ljeta te su zemlje bile dosta kišovite, a jesen donosi stabilnije i suše vrijeme. Rujan će vjerojatno biti iznadprosječno topao.

Područje istočne Europe u rujnu i listopadu će također biti toplije i sušnije, no studeni će ipak donijeti znatno hladnije vrijeme te prve snježne oluje, prenosi Net.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...