Dvorana Zadarskog plesnog ansambla dupkom je puna, pročitajte zašto!

U dvorani Zadarskog plesnog ansambla u tijeku je već šest godina za redom radionica sve popularnije kleinTM tehnike koju vodi Hanna Hegenscheidt. Organizatori Zadarski plesni ansambl i u.o. 21:21 iz Zagreba i njihove voditeljice Sanja Petrovski i Petra Hrašćanec, izborom ove vrste rada na tijelu zaintrigirale su cjelokupnu hrvatsku javnost i otvorile put kleinMT tehnici na ovim prostorima.  Interes za ovu vrstu rada je sve veći, a zainteresirani nisu samo plesači suvremenog plesa i klasičnog baleta, već i koreografi, pedagozi, mladi i stari, sportaši, fizioterapeuti, na koncu i svi ostali koji se bave tijelom kao instrumentom profesionalno ili rekreativno. Klein tehnika™ je edukacija pokreta koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima. Susan Klein počela ju je razvijati u New Yorku 1972. godine i otada ima veliki utjecaj na suvremeni ples u New Yorku i diljem Europe. Tijekom radionice naglašava se ideja kretanja iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva, odnosno kosti. Ispreplitanjem teorije i prakse radi se na mišićima koji pružaju dubinsku potporu držanju: velikom slabinskom mišiću, tetivama, mišićima dna zdjelice i vanjskim rotatorima. Velika pozornost usmjerena je na tjelesno razumijevanje načina na koji ti mišići poravnavaju i povezuju kosti, čime se postiže snaga i učinkovitost pokreta.

Hanna Hegenscheidt živi u Berlinu od 2005., gdje radi kao koreograf, predavač i izvođač. Certificirani  je analitičar pokreta (CMA) prema Labanovoj analizi pokreta i certificirani predavač Klein tehnike™. Dugi niz godina školovala se kod Susan Klein i Barbare Mahler u New Yorku. Od 1998. podučava pokret i ples u New Yorku i Njemačkoj (Susan Klein School of Dance and Movement Studies, Trisha Brown Studio, Sasha Waltz & Guests, Meg Stuart, HZT Berlin, Studio LaborGras, Tanzfabrik itd.). Njezine koreografije predstavljene su na raznim mjestima i manifestacijama (Tanztage (Berlin), Sophiensaele (Berlin), Kampnagelfabrik (Hamburg), fabrik (Postdam), Villa Warsaw (Varšava), DTW i WET (New York) i dr.). Godine 2011. osniva vlastiti  studio kojeg naziva  studio 142, u kulturnom centru Kunstquartier Bethanien u berlinskoj četvrti Kreuzberg, gdje svakodnevno održava satove.

Radionica je započela 16. a završava 21. kolovoza i dio je projekta edukativnih radionica STREAM Zadar podržanog od Ministarstva RH i Grada Zadra. Drugi put pod imenom STREAM Zadar, a šestu godinu za redom Zadar postaje ljetni plesni centar kome gravitiraju plesni umjetnici iz cijele Europe. Neposredno nakon kleinTM tehnike plesna umjetnica Iva Hladnik vodit će radionice kontakt improvizacije, a zatim Amerikanac David Hernandez, od ove godine poznat i široj hrvatskoj plesnoj javnosti kao pedagog i koreograf, vodit će radionicu Solo suites. Solo radovi plesača nastalih na radionici s Hernandezom biti će prikazana na otvorenju devetog po redu festivala suvremenog plesa Monoplay, prije njegove premijerne predstave  Methods of remembering.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...