STREAM ZadAR

Dvorana Zadarskog plesnog ansambla dupkom je puna, pročitajte zašto!

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

U dvorani Zadarskog plesnog ansambla u tijeku je već šest godina za redom radionica sve popularnije kleinTM tehnike koju vodi Hanna Hegenscheidt. Organizatori Zadarski plesni ansambl i u.o. 21:21 iz Zagreba i njihove voditeljice Sanja Petrovski i Petra Hrašćanec, izborom ove vrste rada na tijelu zaintrigirale su cjelokupnu hrvatsku javnost i otvorile put kleinMT tehnici na ovim prostorima.  Interes za ovu vrstu rada je sve veći, a zainteresirani nisu samo plesači suvremenog plesa i klasičnog baleta, već i koreografi, pedagozi, mladi i stari, sportaši, fizioterapeuti, na koncu i svi ostali koji se bave tijelom kao instrumentom profesionalno ili rekreativno. Klein tehnika™ je edukacija pokreta koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima. Susan Klein počela ju je razvijati u New Yorku 1972. godine i otada ima veliki utjecaj na suvremeni ples u New Yorku i diljem Europe. Tijekom radionice naglašava se ideja kretanja iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva, odnosno kosti. Ispreplitanjem teorije i prakse radi se na mišićima koji pružaju dubinsku potporu držanju: velikom slabinskom mišiću, tetivama, mišićima dna zdjelice i vanjskim rotatorima. Velika pozornost usmjerena je na tjelesno razumijevanje načina na koji ti mišići poravnavaju i povezuju kosti, čime se postiže snaga i učinkovitost pokreta.

Hanna Hegenscheidt živi u Berlinu od 2005., gdje radi kao koreograf, predavač i izvođač. Certificirani  je analitičar pokreta (CMA) prema Labanovoj analizi pokreta i certificirani predavač Klein tehnike™. Dugi niz godina školovala se kod Susan Klein i Barbare Mahler u New Yorku. Od 1998. podučava pokret i ples u New Yorku i Njemačkoj (Susan Klein School of Dance and Movement Studies, Trisha Brown Studio, Sasha Waltz & Guests, Meg Stuart, HZT Berlin, Studio LaborGras, Tanzfabrik itd.). Njezine koreografije predstavljene su na raznim mjestima i manifestacijama (Tanztage (Berlin), Sophiensaele (Berlin), Kampnagelfabrik (Hamburg), fabrik (Postdam), Villa Warsaw (Varšava), DTW i WET (New York) i dr.). Godine 2011. osniva vlastiti  studio kojeg naziva  studio 142, u kulturnom centru Kunstquartier Bethanien u berlinskoj četvrti Kreuzberg, gdje svakodnevno održava satove.

Radionica je započela 16. a završava 21. kolovoza i dio je projekta edukativnih radionica STREAM Zadar podržanog od Ministarstva RH i Grada Zadra. Drugi put pod imenom STREAM Zadar, a šestu godinu za redom Zadar postaje ljetni plesni centar kome gravitiraju plesni umjetnici iz cijele Europe. Neposredno nakon kleinTM tehnike plesna umjetnica Iva Hladnik vodit će radionice kontakt improvizacije, a zatim Amerikanac David Hernandez, od ove godine poznat i široj hrvatskoj plesnoj javnosti kao pedagog i koreograf, vodit će radionicu Solo suites. Solo radovi plesača nastalih na radionici s Hernandezom biti će prikazana na otvorenju devetog po redu festivala suvremenog plesa Monoplay, prije njegove premijerne predstave  Methods of remembering.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar