Europa nam sprema znatno smanjenje ulova sitne plave ribe

Europska komisija predlaže uvođenje svojevrsnih kvota dopuštenog izlova sitne plave ribe zbog opasnosti da će doći do izlovljenosti. Hrvatska se tome oštro protive, pristaje na mjere, ali ne i na kvote, piše N1.

 

No, sitne plave ribe bi moglo ponestati. Naime, Europska komisija predlaže uvođenja kvota dopuštenog izlova zbog opasnosti od izlovljenosti. Protive se tome u Hrvatskoj, i na moru, ali i na kopnu.

Europski povjerenik za ribarstvo još je u ožujku s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem obišao zadarske ribare, no Hrvatska ne želi kvote iako je već tada ministar bio svjestan problema.

“Smatram da je naših stokova, našeg ribljeg bogatstva dosta, ali su naši ribari svjesni potencijalne opasnosti i mogu pristati na daljnja ograničenja”, smatra Tolušić.

 

Komisija u svom prijedlogu iz veljače tvrdi da se jadranski stokovi inćuna i srdele prekomjerno iskorištavaju što je njihovu biomasu dovelo na povijesno niske razine.

Komisija predlaže ograničenje ulova na 40 tisuća tona godišnje u svim državama na Jadranu. Problem je što su dosad Hrvatska, Italija, Slovenija, Albanija i Crna Gora zajedno lovile više od 100 tisuća tona sitne plave ribe.

Hrvatska pristaje na uvođenje određenih mjera, no nikako ne prihvaća kvote. Rasprava u Vijeću Europske unije o Komisijinu prijedlogu očekuje se tek u jesen, a konačni dogovor, s obzirom na neslaganje, mogao bi dočekati i iduće ljeto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...