Evo kako ćete lako zainteresirati svoju djecu za novu školsku godinu

Nema veće sreće ako je vaše dijete jedno od onih koje ne treba nagovarati da razviju interes prema učenju i školi. No ima i onih kojima je poticaj nužan. Aktivnosti koje nude niže navedeni savjeti povećavaju šansu da će dijete u školsku klupu sjesti zadovoljno i „zagrijano“ za sve uzbudljive izazove koje donosi nova školska godina, piše Zadovoljna.

1. Ne govoriti negativne stvari o školi

Ovo pravilo vrijedi uvijek. Radi li se o učeniku prvašiću ili o starijem učeniku, bitno je da iz vaših usta ne izlazi mnogo negativnih izjava o obrazovanju. Moguće je da će se vaše dijete naći u razredu koji budnim okom i potpunom predanošću vodi učiteljica ili učitelj kojem je školovanje i odgoj djece poziv, a ne posao.

Ako je vaše dijete jedno od onih koji osjećaju nervozu ili strah prije polaska u školu, nema potrebe da slušaju negativne stavove o školi jer se time nepoželjni osjećaji još više produbljuju. Jedna od glavnih preporuka pedagoga jest pozitivan razgovor s djecom o školi. Nikako nije preporučljivo plašiti djecu obavezama i novim odgovornostima s kojima će se dijete susretati. Ima li vaše dijete visoku razinu samopoštovanja (stečenu i prije polaska u školu), veće su šanse da će biti bolji i odgovorniji učenik.

Rečenice poput “Čim počne nastava, nećeš više imati toliko vremena za igru” ili “Ne smiješ se tako ponašati doma, a pogotovo ne u školi gdje bi te učiteljica mogla kazniti” nužno je izbjegavati jer cilj bi trebao biti stvarati pozitivnu sliku o školi, a negativnu u potpunosti minimizirati.

2. Uključiti dijete u organizaciju i pripremu za novu školsku godinu

Imate li mogućnosti i vremena, ovim ćete savjetom sigurno usrećiti svoje dijete. Izdvojite jedan dan, ujutro napravite popis i zajednički se uputite u kupovinu sitnica koje su vašem djetetu potrebne za školu. Od cijelog dana napravite izlet. Nekoliko komada nove odjeće i udobne tenisice sigurno će usrećiti vaše dijete.

Kako cilj nije trošenje novca, u startu objasnite vašem djetetu koliko ste planirali izdvojiti novca za pojedinu potrepštinu i držite se dogovora. Kako ne biste potrošili previše vremena na potragu za idealnim omjerom cijene i kvalitete, odaberite prodavaonice koje imaju širok izbor ponude. Prije početka škole naučite svog školarca (ako već nije) zanimljive igre uz koje će se nesumnjivo zabavljati sa svojim vršnjacima.

Priprema za novu školsku godinu podrazumijeva i organizaciju mirnog kutka u sobi vašeg djeteta na kojem će se posvetiti školskim zadacima. Učinite to mjesto zanimljivim – šarenim bojama i crtežima, mikroskopom, globusom ili nekim drugim predmetom za koji vaše dijete pokazuje interes. Savjet je školskih pedagoga i u blizini radnog stola postaviti policu s društvenim igrama koje potiču razmišljanje i pozitivno djeluju na pamćenje. Na taj će način vaše dijete imati prostor za učenje, ali će u neposrednoj blizini vidjeti i zabavni sadržaj uz koji se neće osjećati ‘zatočeno’ u obavezama.

3. Objasniti koje odgovornosti škola nosi

Spremate li u školu prvašića dobro je da razgovarate i o jednostavnim odgovornostima koje će ga dočekati u toj novoj etapi života. Odaberite termin u danu u kojem će se dijete posvećivati zadaćama. Sa školskim izazovima lakše se suočavati ako dijete stvori rutinu. Također, bitno je vašeg školarca naučiti kako je znanje korisno te da je to vrijednost koju im nitko neće moći oduzeti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...