Hoće li Dalmacija zbog suša ostati bez vode? Stanje na Zrmanji nije alarmantno

Dalmacija je od svibnja bez kiše, no Hrvatske vode ne očekuju probleme u bliskoj budućnosti te naglašavaju kako se ‘intenzivno provodi program navodnjavanja u koji se ulažu značajna financijska sredstva i koji će svakako olakšati sušna razdoblja’.

Stanje u Imotskom, Kninu i okolici je kritično, dok je stanje uz rijeke Neretvu i Cetinu trenutno stabilno.

Iz Hrvatskih voda kažu da na većem dijelu teritorija Hrvatske vlada hidrološka suša koja je posljedica smanjenog intenziteta oborina tijekom protekle zime i proljeća ove godine.

“Trenutačni vodostaji rijeka na najugroženijim područjima Mirna, Zrmanja, Una-gornji tok, Neretva, Ljuta-Konavle i Kupa ukazuju na sušno razdoblje, ali su vodostaji nešto viši nego nekih prethodnih sušnih godina. Rijeka Vrljika u Imotskom polju ima vodostaj 5 centimetara viši nego u istom razdoblju sušne 2012. godine. Rijeke Novčica u Gospiću i Cetina u Hanu imaju neuobičajeno visoke vodostaje za ovaj dio godine”, poručili su.

Kazali su da visoke temperature utječu na agronomsku sušu zbog pojačanog isušivanja površinskog sloja tla što uz izostanak oborina, osobito u Dalmaciji, stvara velike probleme u poljoprivredi.

“Želimo naglasiti kako se intenzivno provodi program navodnjavanja u koji se ulažu značajna financijska sredstva i koji će svakako olakšati buduća sušna razdoblja”, ističe se.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...