Hoće li se Plenković morati odreći zadarske rektorice Dijane Vican?

Iako je premijer Andrej Plenković dao rok do 8. rujna da se doradi Akcijski plan za provedbu Strategije obrazovanja, Povjerenstvo koje se time treba baviti nije već tjednima održalo nijednu sjednicu. Resorna ministrica Blaženka Divjak otvoreno je najavila da ona želi provesti cijeli taj projekt, ali je naišla na hladnu poruku premijera.

Konkretan plan kako poboljšati obrazovni sustav mora biti gotov do rujna, ali kako stvari stoje, teško da će tako i biti.

Članovi Povjerenstva za provođenje Strategije obrazovanja samostalno rade na svojim područjima, no novi zajednički sastank još nije zakazan.

“Mi sastanak nismo završili, mi smo dobili zaDatke na kojima radimo, a ja očekujem da će nas Vican uskoro pozvati da vidimo u kojoj smo fazi”, kazao je Davor Romić, član Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu obrazovanja (PSB).

Predsjednica Posebnog stručnog Povjerenstva Dijana Vican svoj nam je komentar poslala SMS-om: “Medijski su prosute tolike dezinformacije da kad bih se njima bavila ne bih mogla raditi ono što mi je povjereno. Nacrt Akcijskog plana je zavren. Na njemu su radili članovi PSP-a prema preuzetim obvezama po poglavljima. Nacrt je poslan institucijama na očitovanje. Institucije su se očitovale. Članovi PSP-a sada će izraditi Akcijski plan do 8. rujna, zadaće su podijeljene”.

Ne stigne li, pozicija Vican mogla bi biti ozbiljno uzdrmana.

Aktualna ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ionako želi da na čelu Povjerenstva ubuduće bude ministar, a umjesto premijera resorno Ministarstvo. Članove se ne bi politički imenovalo, već automatizmom. Tako bi povjerenstvo činili predstavnici tri nacionalna vijeća za obrazovanje, HAZU-a, Rektorskog zbora i Vijeća visokih škola, a predsjednik bi bio resorni ministar ili ministrica.

Što o ideji nestranačke ministrice iz kvote HNS-a misli premijer, pitali smo Vladu, no konkretan odgovor je izostao. Kažu tek da su svjesni manjkavosti u provedbiSstrategije na čemu će se raditi – s Vican i HNS-om: “Uočivši praznine u provedbi Strategije, odlučili smo s Povjerenstvom i njegovom predsjednicom Dijanom Vican iznaći najbolje načine za efikasnije institucionalno provođenje. Postavljen je i rok, 8. rujna, za donošenje Akcijskoga plana, a HNS će svakako dati svoj doprinos eventualnim izmjenama postojeće strukture kako bi se reforma obrazovanja uspješno nastavila”.

Član povjerenstva Slobodan Uzelac, pretpostavlja da je premijer upoznat s namjerom ministrice, a izmjene smatra dobrima ako će spasiti provedbu strategije: “Pretpostavljam, ne znam, ali pretpostavljam da je ministrica to napravila u dogovoru s premijerom, a vjerojatno s namjerom da to bude institucionaliziranije nego što je bilo do sada, odnosno da u Povjerenstvo sjednu predstavnici ustanova, a da ju vodi onaj kome i pripada – Ministarstvo”.

Politički analitičar Žarko Puhovski pak misli da je premijer i dalje skloniji Dijani Vican, nego ministrici: “Ovdje je ona prisiljena ići protiv premijera jer ju je Vican natjerala odnosno premijera dovela u situaciju da se odlučuje između nje i njega. On je za Vican prije mjesec dana i nešto rekao što normalan čovjek ne bi rekao ni za prijatelja, ni za ženu – ja podržavam sve što ona radi. I tu sada kreću problemi – on mora smiriti desnu stranu u stranci. Vican zastupa ono najdesnije krilo HDZ-a koje ide prema Hrastu”.

Vican ili Divjak, ili u nekoj kombinaciji i jedna i druga iako o samoj Strategiji i tome tko bi na njezinu provođenju trebao sudjelovati imaju različito mišljenje … Hrvatska koja s reformom već debelo kasni, za mjesec dana trebala bi znati kako dalje, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...