Hrvatski ured za osiguranje: “Zabrinjavajuće niska stopa osiguranja od požara u Hrvatskoj”

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) ističe kako je zabrinjavajuće da je osiguranje od požara i elementarnih šteta u 2016. godini sudjelovalo sa svega 6,57 posto u ukupno zaračunatoj bruto premiji i da je prosječna premija osiguranja imovine po stanovniku u Hrvatskoj znatno manja nego u Europskoj uniji.

Prosječna premija osiguranja imovine po stanovniku u Europskoj uniji iznosi 150 eura, pri čemu u Sloveniji oko 140 eura, dok u Hrvatskoj 40-ak eura. Najvišu premiju osiguranja imovine po stanovniku u rasponu 300 do 400 eura ostvaruju Švicarska, Norveška i Austrija, podaci su Insurance Europe, krovnog europskog udruženja osiguratelja i reosiguratelja.

Kako se navodi u priopćenju HUO-a, objavljenom u četvrtak, troškovi šteta od elementarnih nepogoda u stalnom su porastu, posebno zbog klimatskih promjena, a sredstva državnog proračuna te sredstva iz EU fondova namijenjena saniranju šteta u kriznim situacijama su vrlo ograničena, nedovoljna i sve je veća konkurencija obzirom na povećani broj katastrofa.

Dodaje se kako brojne studije Insurance Europea ukazuju da je u zemljama gdje je visoki postotak osigurane imovine utjecaj katastrofa na BDP manji, a oporavak puno brži.

– Što je veća zastupljenost osiguranja, to je manja eventualna obveza države u nadoknadi štete i ekonomske pomoći pojedincima i poduzećima. Osiguravatelji su učinkoviti u sanaciji i naknadi štete, čime se u kratkom roku imovina osiguranika vraća u prvobitno stanje, u cilju što brže normalizacije života osiguranika ili uspostavljanja ponovnog poslovanja, navodi se u priopćenju HUO-a, kako prenosi SEEbiz.

Ovoga ljeta u Hrvatskoj je zabilježen veliki broj požara, čije se štete još procjenjuju, a bit će i znatnih šteta u poljoprivredi zbog suše.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...