I Vodice odustale od lampiona za ‘Srce kornatsko’; Vatrogasci se ružno porječkali preko medija, pale teške optužbe

Predsjednik DVD-a Vodice Ante Sladoljev u otvorenom pismu medijima poručio je kako će odgoditi puštanje u nebo letećih lampiona u znak sjećanja na kornatsku tragediju i unatoč činjenici da oni kao organizatori akcije “Srce Kornatsko” imaju suglasnosti vatrogasnih postrojbi, MUP-a RH, dozvolu Hrvatske kontrole zračne plovidbe i gradskih uprava još sedam gradova u kojima se akcija održava, te je optužio Udrugu profesionalnih vatrogasaca za namjernu opstrukciju akcije, što je odmah odbacio čelnik Udruge Goran Franković.

– Odgodit ćemo do daljnjeg puštanje lampiona jer ne želimo izlagati daljnjem pritisku kolege i prijatelje vatrogasce koji su sve vrijeme bili uz nas i pružali nam bezuvjetnu podršku, navodi se u obrazloženju odluke kojom se zahtjev Udruge profesionalnih vatrogasaca, odnosno njezina predsjednika Gorana Frankovića, da se zabrani puštanje letećih lampiona naziva “opstrukcijom akcije Srce Kornatsko”.

Svjesnom i pomno upravljanom medijskom histerijom gospodin Franković postigao je ono što mu je i bio primarni cilj i motiv, a to je medijsko i političko eksponiranje u svrhu osobnog probitka na zapovjednoj hijerarhiji, tvrdi u pismu Sladoljev i dodaje kako je motiv vjerojatno i želja “da se diskreditira cijeli napor zajednice ljudi koji su iz svojih ljudskih, plemenitih i ponajprije iskrenih emocija detaljno razradili plan i provedbu velike humanitarne akcije “Srce Kornatsko”.

Pozivajući građane da podrže njihovu humanitarnu akciju i doniraju novac za udrugu Krijesnice, odnosno djecu oboljelu od malignih bolesti, Sladoljev kaže da se time odaje i počasti vatrogascima stradalima prije deset godina na otoku Kornatu.

– Naša želja za pomoći najpotrebitijima, koja gori na plamenu ljubavi prema našoj poginuloj braći, kolegama i prijateljima, neće nikada biti dovedena u pitanje zbog pobuda pojedinaca koji istu nikada neće biti u stanju ni izvesti ni shvatiti, ističe Sladoljev.

Prozvani Franković je pak odbacio prozivke koje su na njegov račun stigle od čelnika DVD-a Vodice rekavši kako se ne radi o opstrukciji akcije, jer ona traje nekoliko mjeseci i ne završava danas puštanjem ili ne puštanjem lampiona u zrak.

– Želimo da se ova humanitarna akcija nastavi i da mi i građani uplatimo što više sredstava za djecu oboljelu od malignih bolesti, koja je sastavni dio akcije Srce Kornatsko. Mi samo ne želimo da se u zrak pušta otvoreni plamen s letećim lampionima, vatrogasci jednostavno ne smiju promicati takvu aktivnost, rekao je Franković novinarima.

Puštanje kineskih lampiona, dodao je, nije u duhu naše tradicije i kulture i takvu aktivnost, rizičnu za požare treba zamijeniti ili balonima na helij ili pak “vatricama na malim splavima, s plovećim lampionićima, koji se mogu pustiti niz rijeke”.

– Osim toga, u uvjetima kada vatrogasci iz dana u dan iz noći u noć gase požare na otvorenom nije logično u prirodu slati nekoliko tisuća vatrica, koje je nemoguće sve pratiti i kontrolirati… Vatrogasna zajednica ne smije promovirati slanje gorućih lampiona u zrak, zaključio je Franković.

Ponovio je i kako će Udruga profesionalnih vatrogasaca tražiti od MUP-a da se izradi pravilnik za zabranu distribucije i upotrebe lampiona te poručio kako treba naći nove načinje obilježavanja raznih prigoda, pa i obilježavanja tužne obljetnice kornatske tragedije.

Sladoljev je pak u izjavi Hini rekao kako je puštanje lampiona u zrak provedeno i prethodnih devet godina na današnji dan, te da nikada nije bilo problema i sve je prošlo “besprijekorno”, uz osiguranje vatrogasaca.

Na nagovor Udruge profesionalnih vatrogasaca još ranije odustalo se od zajedničkog puštanja balona na splitskoj Rivi, zagrebačkom Zrinjevcu, Starom gradu u Dubrovniku, zadarskom Forumu, riječkom Lukobranu, i na Trgu kralja Tomislava u Novoj Gradiški.

Odlučeno je da će se tamo održati akcija prodaje balona i lampiona za prikupljanje novaca za potrebe djece oboljele od malignih bolesti i Udrugu Krijesnica.

Franković je rekao da će se time umanjiti opasnost od ponovnih izbijanja i širenja požara, zbog čega je u Dalmaciji od proljeća do 1. listopada na snazi odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru.

Udruga će, najavio je Franković, ponovno od Ministarstva unutarnjih poslova zatražiti da se zabrani prodaja i općenito distribucija letećih lampiona, jer predstavljaju realnu opasnost za izbijanje požara.

Akcijom “Srce kornatsko” u nedjelju se obilježava 10. obljetnica Kornatske tragedije, a u sklopu projekta vatrogasna društva diljem Hrvatske skupljaju donacije za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti. Akciju organiziraju DVD Vodice, Malonogometni klub Heroji 2007., Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije, udruga Krijesnica i HNK Hajduk Split.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...