Kaljani su fenomen u svjetskim razmjerima!

U Općinskoj vijećnici u Kalima danas je službeno predstavljena knjiga na čijoj se pripremi i izdavanju intenzivno radilo posljednje dvije i pol godine. Na preko tisuću stranica monografije “Kali” razmotreni su prirodoslovni, humanistički, društveni i gospodarski aspekti razvitka mjesta. Predstavljanju monografije nazočili su predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, rektorica Dijana Vican, prorektor Josip Faričić, župan Božidar Longin, načelnik općine Kali Marko Kolega, kao i drugi poznati Kaljani i uzvanici.

– Ovom knjigom, u koju je svatko utkao dio sebe, zahvaljujemo generacijama Kaljana prije nas, ali i obvezujemo sljedeće naraštaje da nastave utabanim putovima kojima su išli naši pradjedovi, istaknuo je načelnik Kolega.

Priprema i tisak knjige o Kalima u nakladi od 700 primjeraka plod je dvogodišnje suradnje Sveučilišta u Zadru s Općinom Kali i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

– Monografija o Kalima je iznimno vrijedno znanstveno djelo i drago mi je da je naše Sveučilište u Zadru bilo nositelj ovog projekta. Treba svakako pohvaliti sve autore koji su sudjelovali u izradi ove knjige. Ova monografija će zasigurno imati svoju veliku vrijednost za sadašnje vrijeme, ali i za budućnost, kaže rektorica Vican

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić rekao je kako se rado odazvao pozivu za sudjelovanjem u izdavanju ove monografije, koja je prema njemu jedno od najznačajnijih djela koje je Akademija izdala.

– Fenomen je da tako mala sredina zauzima toliko značajno mjesto u ribarstvu u svjetskim razmjerima. Monografijom se slavi ribarstvo, jedno od najtežih zanimanja koje postoji, ali i naša kulturna baština, glagoljica, sve ono što čini posebnost ovog mjesta, istaknuo je Kusić.

Urednik monografije Josip Faričić također je pozvao na daljnje proučavanje prošlosti i njegovanje vrijednosti ovog kraja.

– Različite djelatnosti kojima su se Kualjani bavili u prošlosti trebaju živjeti i dalje, barem u duhu ako ne i u svakodnevnom životu, poručio je Faričić.

U monografiji su objedinjeni prilozi s dva znanstvena skupa – “O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kali” koji je održan u Kalima 1999. prigodom obilježavanja 700. obljetnice prvoga poznatog spomena Kali, te znanstvenog skupa iz 2015. godine, čiji je cilj bio razmotriti sve relevantne prirodoslovne, humanističke, društvene i gospodarske aspekte razvitka Kali koji bi mogli pridonijeti osmišljavanju budućega razvoja te razmjerno male, ali u regionalnom i nacionalnom pogledu značajne otočne cjeline.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...