Kanaderi iz Zemunika i dalje polijeću prema Svilaji i gase požar

Tri Canadaira protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u srijedu ujutro nastavile su gašenje požara na Svilaji, na području Miletića staje, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Canadairi CL-415 su iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Požar raslinja na području Svilaje kod Miletića staje dojavljen je još 12. kolovoza, a lokaliziran je istog dana, no tijekom 15. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara jučer su sudjelovala četiri Canadaira, četiri Air Tractora te ukupno 33 vatrogasaca s 9 vozila iz DIP Splita, JVP Split sa sezoncima, DVD-a Muć i Zagora. Tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta, a zatraženo je angažiranje zračnih snaga za gašenje u jutarnjim satima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 210 požara – po 72 u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 52 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1800 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 52 000 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...