Kapović: “Porez na nekretnine je dobra stvar, uvest će se red”

Rasprava o porezu na nekretnine traje i nakon odgode njegova uvođenja. Dok se većina protivi uvođenju poreza na nekretnine, načelnik općine Vir smatra to dobrim potezom za unapređenje.

Kristijan Kapović jedan je od rijetkih načelnika i gradonačelnika koji se ne protivi uvođenju poreza na nekretnine. Tvrdi da je upravo to dobar put prema boljem razvoju općina i gradova, ali i cijele države. Kaže da već intenzivno radi na pripremi za uvođenja poreza na nekretnine, a građani su obaviješteni da moraju ispuniti obrasce.

‘Napokon će se uvesti red u financije’

‘Smatram da je to dobra stvar. Napokon će se uvesti red u financije. Svi pokazatelji govore da porez na nekretnine neće povećati iznos koji se plaća za komunalnu naknadu. Tko će plaćati više? Plaćat će oni koji imaju više nekretnina, a oni to plaćaju i danas ako su bili odgovorni građani Republike Hrvatske. Ako netko ima tri kuće, za jednu plaća komunalne naknade a druge dvije plaća kao za kuće za odmor, odnosno porez na kuću za odmor’, rekao je Kapović za Večernji list, kako prenosi Net.

Dodaje i da Vir nije u problemima jer ima riješene zemljišne knjige i sva su vlasništva, kaže, čista, a uvođenje poreza na nekretnine olakšat će financijsko upravljanje novcem kroz proračun. Kada se komunalna naknada pretvori u porez, ulaganja mogu biti šira nego sada i novac će se transferirati tamo gdje je najpotrebniji, smatra načelnik općine Vir.

‘Komunalne prihode ne možete koristiti u gradnju vrtića ili škola, to je protuzakonito. Dok novcem dobivenim od poreza na nekretnine možete. Znači, zamjenom naziva prikupljeni novac možete trošiti u gradnju ili rekonstrukciju vrtića i škola. Uvođenje poreza na nekretnine olakšat će upravljanje javnim novcem’, kaže Kapović, a na kritike oko uvođenja poreza na nekretnine kaže da se digla prevelika buka i da se na tome skupljaju politički poeni dok javnost nije informirana.

Mještani nemaju primjedbi, vikendaši jako nezadovoljni

Kapović na Viru planira vlasnike jedne nekretnine oporezivati iznosom jednakim komunalnoj naknadi, a vlasnici druge nekretnine plaćat će tarifu u iznosu sadašnjeg poreza na vikendice. Razlika je samo u tome kako će se to zvati, tvrdi načelnik i dodaje da praksa plaćanja takvog poreza postoji u svim razvijenijim zemljama.

Oni koji na Viru žive ne bune se, ali vlasnici vikendica nisu zadovoljni jer izdataka već imaju puno, a porez na nekretnine samo im uzima iz džepa.

‘To je harač i pljačka’, rekao je jedan od njih za Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...