Kićenje tuđim perjem: “Plenković je iskoristio požare da si podigne rejting”

Naakon što je požar koji je dobrano ušao u drugi najveći hrvatski grad proglasio “atraktivnim” i “interesantnim”, Plenković sada glumi da radi nešto konkretno vezano uz požarnu sezonu kakvu pamte samo rijetki, piše Index.

Naime, premijer je danas na sjednici vlade odlučio prikazati samog sebe kao osobu koja nešto konkretno poduzima oko požara koji cijelo ljeto haraju Dalmacijom. Tako je danas zatražio “najteže sankcije” za one koji su podmetali požare. Pritom je zanemario jednu “sitnicu” koja se zove – trodioba vlasti. Predsjednik vlade ne zna ili se pravi da ne zna da se vlast u Hrvatskoj dijeli na tri grane – zakonodavnu (Sabor), izvršnu (Vlada) i sudsku (sudovi). Prema trodiobi vlasti, izvršna i zakonodavna vlast ne bi se nipošto trebale miješati u posao sudova.

A što radi Plenković? Iz fotelje predsjednika vlade poručuje da bi ljude koji podmeću požare trebalo “najteže sankcionirati”. Time je poslao jasnu uputu sudovima kako bi trebali raditi svoj posao.

Nadalje, jučer se Plenković pohvalio kako je dao “poseban nalog” ministru policije (i svom prijatelju) Davoru Božinoviću i cijelom MUP-u da istraže i što brže privedu osobe koje su podmetale požar po Hrvatskoj. Što to znači? Stvar je vrlo jednostavna – Plenković pokušava preuzeti zasluge za nešto što policija ionako radi po službenoj dužnosti, jer podmetanje požara spada u kaznena djela koja se gone automatski, bez bilo čije prijave, pa tako i bez “posebnog naloga” premijera.

Zašto to Plenković radi, nije teško pogoditi. Prvi čovjek vlade, koji se osramotio za sva vremena kad je cijeli dan ignorirao požar koji je ušao u Split, te ga pritom nazvao “atraktivnim” i “intresantnim” usput dodavši kako “sustav funkcionira odlično”, shvatio je da je takvim bahaćenjem uspio iziritirati nezanemariv dio hrvatske javnosti, što se vidi i po padu njegovog osobnog političkog rejtinga.

I sad, nakon što se odmarao na Kvarneru dok su Dalmaciju gutali nezapamćeni požari, je odlučio odglumiti frajera, pa tako daje naloge sudovima kako bi trebali suditi, baš kao što se hvali “posebnim nalogom” MUP-u za nešto što policija ionako radi po službenoj dužnosti. Da je Plenković takav frajer kakvim se predstavlja, zbog ovogodišnje katastrofalne požarne sezone letjele bi glave, ali to ipak zahtijeva malo odgovornosti i ozbiljnosti, što je od ovakvog premijera ipak previše za očekivati.

U politici je, naravno, od činjenica uvijek važniji dojam. A dojam koji ostavlja Plenković je dojam očajnika, koji je spreman iskoristiti požare koji su progutali pola Dalmacije kako bi sam sebi podigao rejting.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...