Knjiga o Kalima službeno će biti predstavljena u četvrtak

U četvrtak 17. kolovoza, u 11 i 30 sati u Općinskoj vijećnici u Kalima konačno će biti službeno predstavljena knjiga o Kalima na čijoj se pripremi i izdavanju intenzivno radilo posljednje dvije i pol godine.

U znanstvenoj monografiji o Kalima na preko tisuću stranica razmotreni su prirodoslovni, humanistički, društveni i gospodarski aspekti razvitka mjesta. Kali su mjesto s bogatom poviješću i kulturnom baštinom, međutim trenutno je malo pisanih, javno objavljenih materijala o toj baštini.

Izdavanje knjige to bi trebalo promijeniti, a najribarskije mjesto napokon je dobilo monografiju kakvu i zaslužuje.

Priprema i tisak knjige o Kalima u nakladi od 700 primjeraka plod je dvogodišnje suradnje Sveučilišta u Zadru s Općinom Kali i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

U monografiji su objedinjeni prilozi s dva znanstvena skupa – “O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kali” koji je održan u Kalima 1999. prigodom obilježavanja 700. obljetnice prvoga poznatog spomena Kali, te znanstvenog skupa koji se u Kalima i na Sveučilištu u Zadru održao u rujnu 2015. godine – a čiji je cilj bio razmotriti sve relevantne prirodoslovne, humanističke, društvene i gospodarske aspekte razvitka Kali koji bi mogli pridonijeti osmišljavanju budućega razvoja te razmjerno male, ali u regionalnom i nacionalnom pogledu značajne otočne cjeline – naveo je urednik monografije profesor Josip Faričić.

Nakladnici knjige su: Sveučilište u Zadru, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Općina Kali, a uredništvo čine: Josip Faričić, Grozdana Franov-Živković, Ina Kolega, Edo Končurat, Duško Vidov i Slavko Vitlov.

Iz Općine Kali tako i službeno pozivaju zainteresirane mještane i goste Općine Kali da prisustvuju predstavljanju knjige Kali.

PROGRAM

UVODNA RIJEČ

Marko Kolega, dr. med, načelnik Općine Kali

Božidar Longin, dipl.ing, župan Zadarske županije

Prof.dr.sc.Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

 

O KNJIZI ĆE GOVORITI:

Izv.prof.dr.sc. Ante Bralić, recenzent

Prof.dr.sc. Josip Faričić, urednik

 

PRIGODNI GLAZBENI PROGRAM: Klapa Kali

Sadržaj knjige KALI

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...