Na terenu se izmjenjuje 150 gasitelja, u policijsku postaju dovedena jedna osoba zbog sumnje u podmetanje požara

Županijski stožer civilne zaštite Zadarske županije jutros je održao sastanak kriznog stožera kojemu su nazočili  ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zadarski župan Božidar Longin, zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša i načelnik PU zadarske, Neven Paškvalin.

Željko Šoša rekao je kako je jučer bilo 30 požara, te kako je za sada stanje relativno dobro.

Vjetar je popustio, iako popodne očekujemo očekujemo pojačanje bure. Trenutno je na terenu 100 do 150 ljudi koji se izmjenjuju. Imamo dovoljno snaga i to je najbitnije. Kao što je u Gunji bila ujedinjenja čitava Hrvatska, i sada je, rekao je Šoša. Što se tiče stanja na terenu, dodao je kako se radilo cijelu noć, najugroženiji je bio Pristeg gdje su dvorišta kuća od minskih polja udaljena tek 50 metara.

Ni jedna kuća nije izgorjela, čuvamo poljoprivredna zemljišta. Najkritičnije je bilo je u Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, a aktivni su dalje požari na Vrani, Lišanima i Pristegu. Ako budemo imali raspoložive zračne snage, vjerujem kako ćemo danas sve požare staviti pod kontrolu, zaključio je Šoša.

Kriza je počela prekjučer, snage iz 15 županija došle su u Zadarsku županiju;  283 osobe sa 46 vozila. Jučer je bilo teško, u kasnim satima planuli su Hvar, Brač, Kožino, Ugljan, Brela i Promina, rekao je Slavko Tucaković.

Dragan Lozančić naglasio je da će ovo zasigurno biti rekordna godina po požarima, a Neven Paškvalin rekao je kako je jučer u popodnevnim satima jedna osoba dovedena u prostorije policije zbog sumnje u podmetanje požara na benkovačkom području.

U tijeku je kriminalističko istraživanje. Danas će se izaći na teren i uzet će se uzorci, rekao je.

Župan Longin istaknuo je kako ga je premijer osobno jučer zvao svakih sat vremena i interesirao se za situaciju.

Najvažnije je da nema stradalih osoba, uglavnom se radi o šumski stradalim područjima, rekao je župan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...