Kraj jednog od najjačih toplinskih valova u povijesti; Što nas čeka u nastavku ljeta?

Pratili smo i nabrajali rekorde iz dana u dan, a sada ćemo ih vidjeti sve na jednom mjestu. Od vrućine se nije moglo pobjeći čak ni u gorsku Hrvatsku. U Delnicama se mjerilo 35 stupnjeva. U pet gradova temperatura je dosegnula ili premašila ružnu brojku 40. Najznačajniji je svakako Knin, koji je rekord rušio čak 3 puta u 6 dana i na kraju dosegnuo vrtoglavih 42,3 što je ujedno i druga po redu najviša izmjerena temperatura u zemlji, donosi RTL.

Uz ovih 9 mjesta koji su rekorderi svojih regija, imamo još i Makarsku i Mali Lošinj na moru, Resnik i Zemunik uz more, Imotski, Pazin, Otočac i Plitvice u inače ugodno svježem dijelu zemlje. U tim mjestima inače ukupno živi oko 380 tisuća ljudi, što je nešto manje od desetine stanovništva. Budući da smo usred turističke sezone te da su se upravo u vrijeme najvećih vrućina održavale i proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 302. Sinjska alka, jasno je da je rekorde doživjelo i znatno više ljudi. I to nije sve.

Toplinski val bio je iznimno težak i zbog tropskih noći u kojima smo također zabilježili rekorde. Split je jučer spavao na rekordnih 30,2 Celzija, a u Komiži se noć prije temperatura uopće nije spustila ispod 32,3 stupnja. Takvi su uvjeti teški i danju, a dani su pak nepodnošljivi ako se ni noću ne možete odmoriti. Srećom, sve je to sad iza nas.

Pred nama je vrlo ugodan nastavak ljeta. Temperature će biti znatno niže nego početkom mjeseca, a opet oko ili malo više od prosječnih za drugu polovinu kolovoza. Recimo da je to oko 30, eventualno do 33 stupnja. Dobra vijest za turiste je da i dalje nema ozbiljnije kiše na vidiku, a za poljoprivrednike da bi ipak nešto kiše moglo pasti s prolaznim osvježenjem oko 20. kolovoza. More će se sutra i prekosutra malo ohladiti, ali i to je dobra vijest.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...