Vinogradari zadarskog područja pred berbom

Kraljevski vinogradi za koji dan počinju s berbom Pošipa

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Dugotrajna suša je napravila problema, stoga nam je urod manji u odnosu na prošlu godinu ali bolesti nije bilo, grožđe je zdravo. Vinovu lozu uzgajamo i njegujemo zahvaljujući stručnom nadzoru visoko educiranih djelatnika i stručnih konzultanata. Čekamo prvu analizu odnosa šećera i kiselina da bi prema dobivenim parametrima krenuli s berbom. Idući tjedan najvjerojatnije krećemo s berbom našeg Pošipa, potom slijedi Crljenak a krajem rujna Plavac mali. Treba istaknuti sa smo bazirani na integriranoj proizvodnji i većina radova, a posebno plijevljenje i branje obavlja se ručno, kazao nam je Zoran Pantalon, direktor firme Kraljevski vinogradi.

Podsjetimo, na slikovitim padinama iznad Petrčana i Punta Skale podignuti su Kraljevski vinogradi u ekstremnim uvjetima, na kamenitom tlu s optimalnim nagibom na jugozapad i stalnim strujanjima zraka, kako s mora tako i s Velebita.

Vrhunska kvaliteta grožđa iz kamenog vinograda, izvrstan okus vina plod su posebne mikroklime, njegova položaja uz more i cjelodnevne izravne izloženosti suncu, prosječno 2600 sati godišnje.

Vinograd se proteže u širini 1 km od 8  m iznad mora do 43 m nadmorske visine. Uzgoj vinove loze na padinama od 700 m s nagibom do 30° omogućuje stalno strujanje zraka kako s mora tako onog hladnog i svježijeg s Velebita koji se s 1600 m obrušava (bura) i suši tlo.

Ovakva mikroklima omogućava kvalitetni uzgoj grožđa koje je ekstraktno i zdravo za proizvodnju bijelih i crnih sorti. Bura djeluje kao ventilator koji prozračuje grožđe u kamenoj podlozi, a noću hladan zrak s Velebita koji se spušta prema moru pruža užitak i omogućava stvaranje moćnih ekstrakta.

Kraljevski vinogradi protežu se na 40 hektara, na dvije lokacije s ukupno 300.000 loza sa sljedećim sortimentom: Crljenak (zinfandel), Plavac mali i Pošip te (manje količine sorti: Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Plavina, Žilavka, Chardonnay, Sauvignon bijeli, Muškat žuti.)

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar