Kraljevski vinogradi za koji dan počinju s berbom Pošipa

Dugotrajna suša je napravila problema, stoga nam je urod manji u odnosu na prošlu godinu ali bolesti nije bilo, grožđe je zdravo. Vinovu lozu uzgajamo i njegujemo zahvaljujući stručnom nadzoru visoko educiranih djelatnika i stručnih konzultanata. Čekamo prvu analizu odnosa šećera i kiselina da bi prema dobivenim parametrima krenuli s berbom. Idući tjedan najvjerojatnije krećemo s berbom našeg Pošipa, potom slijedi Crljenak a krajem rujna Plavac mali. Treba istaknuti sa smo bazirani na integriranoj proizvodnji i većina radova, a posebno plijevljenje i branje obavlja se ručno, kazao nam je Zoran Pantalon, direktor firme Kraljevski vinogradi.

Podsjetimo, na slikovitim padinama iznad Petrčana i Punta Skale podignuti su Kraljevski vinogradi u ekstremnim uvjetima, na kamenitom tlu s optimalnim nagibom na jugozapad i stalnim strujanjima zraka, kako s mora tako i s Velebita.

Vrhunska kvaliteta grožđa iz kamenog vinograda, izvrstan okus vina plod su posebne mikroklime, njegova položaja uz more i cjelodnevne izravne izloženosti suncu, prosječno 2600 sati godišnje.

Vinograd se proteže u širini 1 km od 8  m iznad mora do 43 m nadmorske visine. Uzgoj vinove loze na padinama od 700 m s nagibom do 30° omogućuje stalno strujanje zraka kako s mora tako onog hladnog i svježijeg s Velebita koji se s 1600 m obrušava (bura) i suši tlo.

Ovakva mikroklima omogućava kvalitetni uzgoj grožđa koje je ekstraktno i zdravo za proizvodnju bijelih i crnih sorti. Bura djeluje kao ventilator koji prozračuje grožđe u kamenoj podlozi, a noću hladan zrak s Velebita koji se spušta prema moru pruža užitak i omogućava stvaranje moćnih ekstrakta.

Kraljevski vinogradi protežu se na 40 hektara, na dvije lokacije s ukupno 300.000 loza sa sljedećim sortimentom: Crljenak (zinfandel), Plavac mali i Pošip te (manje količine sorti: Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Plavina, Žilavka, Chardonnay, Sauvignon bijeli, Muškat žuti.)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...