“Lipa naša Komoševa”: Izvedena “Ježincova škrapica”, otplesano Iško kolo, nagrađene pogačice

Zabavna i radna prva polovica kolovoza u Komoševi na Malom Ižu privedena je kraju izvedbom točke sinkroniziranog plivanja održane u utorak 15. kolovoza na poluvremenu vaterpolo  utakmice u kojoj su se, kakav je i običaj, natjecale ekipe mladih i starijih. Vježbalo se vrijedno, punih tjedan dana, pod vodstvom prof. Tamare Smetko Martinov, glavne trenerice HAKSP “Mladost” i instruktorice sinkroniziranog plivanja. Dva dana ranije, trotjedne probe, izrada scenografije i pripreme kostima rezultirale su izvedbom scenske igre prema tekstu “Ježincova škrapica” Tonke Alujević. Desetak djece u dobi od 4 do 13 godina pred brojnom je publikom izvelo predstavu koju su uvježbali pod vodstvom prof. Barbare Punoš Kostović. Istog je dana provedena i najslasnija od svih radionica u Komoševi – kuharska radionica u kojoj se, pod vodstvom Dijane Popovac, pripremale tradicionalne Iške pogačice. Ideja za oblikovanje pogačica nije nedostajalo; djeca, mladi, ali i odrasli rado su se okušali u oblikovanju pogačica, a većina ih se pojela i prije nego li ih je žiri, u kojem su bile iskusne domaćice, uspio ocijeniti. No, nagrade za najbolje pogačice ipak su podijeljene, a za svoj su trud nagrađeni i drugi sudionici radionice. Podijelile su se majice za tisak kojih je novac donirala OTP banka i platnene torbe Zelenog telefona udruge „Eko-Zadar“, a djecu su uz to sladoledom i slatkišima darovali  lokalni poduzetnici – lokali „Dagala“ i  Perenje, te trgovina „Provišta“. Volonteri projekta „Lipa naša Komoševa“ slikom Ane Kolega darovali su Josicu Dunatov kako bi joj zahvalili za trud kojeg je u uložila realizaciju projekta, a posebno za izradu kostima za predstavu izvedenu prošle godine, te za izradu lutaka za ovogodišnju scensku igru.

Tijekom kolovoza su, podsjetimo, održane i radionice  „Glagoljaški dizajn pregače“ koju je vodila prof. Mišela Nežić i uvježbavanja Iškog kola pod vodstvom prof. Tamare Smetko Martinov. U sklopu tradicijske večeri, održane 10. kolovoza, polaznici radionice izveli su Iško kolo, a održana je i večer poezije. Publika je imala priliku slušati pjesme otočkih autora Slavka Govorčina (Mali iž), Ankice Piasevoli (Sali), Tomislava Meštrića (Kukljica), Marina Franičevića (Hvar) i Jakše Fiamenga (Komiža). Ovi su autori odabrani jer na sugestivan način obrađuju teme vezane za njihove rodne otoke, djetinjstvo i more. Stihove su čitale Ines Rokov, Marijana Medanić, Mišela Neži i Barbara Punoš Kostović. Instrumentalno ih je pratila grupa Trikotaža.

Aktivnosti iz projekta „Lipa naša Komoševa“ nastavit će se u rujnu, odnosno nakon ljetnih vrućina, kada će se na rasporedu naći radionice uređenja vrta na kupalištu, izrade skulpture, te izrade i ukrašavanja pitara, a sve kako bi se uredio i uljepšao okoliš ove maloiške uvale.

Projekt „Lipa naša Komoševa“ provodi udruga „Eko-Zadar“, a  s 19.997,96 kuna sufinancira ga Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša. OTP banka d.d. projekt je potpomogla donacijom u iznosu od 1.500,00 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...