Ljetu je kraj; Stiže promjena vremena, kiša i osvježenje

Danas će u Hrvatskoj biti još toplije nego jučer, u većini Hrvatske i vruće, uz južinu, a oko 30°C u mnogim će mjestima biti i sutra, kada će biti oblačnije i nestabilnije, ponegdje u zapadnim krajevima će biti kiše i grmljavine.

Za vikend još nestabilnije, uz pad temperature zraka, u nedjelju na kopnu i za oko 10°C u odnosu na petak, a promjenljivo i relativno svježe zadržat će se i u sljedećem tjednu, barem njegovoj prvoj polovini, javlja HRT.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu i danas će biti sunčano, ali uglavnom ne i vedro kao jučer jer će biti visokih koprenastih oblaka, a ujutro i mjestimične kratkotrajne magle. Uz tiho ili samo slab vjetar najniža jutarnja temperatura bit će od 11 do 13°C, a najviša poslijepodnevna uglavnom 32 i 33°C.

Za posljednji dan kolovoza iznadprosječno toplo poslijepodne – vruće – bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a i jutro će biti manje svježe od onoga jučer, premda ponovno ponegdje uz kratkotrajnu maglu. Umjeren jugozapadnjak već prijepodne će zapuhati u gorju, a poslijepodne i u nizinama.

U Dalmaciji toplo

Južina će se osjećati i u gorskom području i na sjevernom Jadranu, gdje je poslijepodne zapadno od Istre moguće mjestimice i umjereno do jako jugo, te valovitije more. I oblaci će biti sve mnogobrojniji, ali još danas samo oni visoki, koji neće odviše smetati dojmu sunčanoga vremena. Najniža temperatura zraka bit će od 10 do 13°C, uz more 19 do 22°C, a najviša između 27 i 30°C.

Prema jugu Jadrana sunčanije i toplije, u Dalmaciji poslijepodne većinom i vruće, uz slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, prema kraju dana sve češće jugo, ali do ponoći još slabo pa će i more biti uglavnom malo valovito, temperature većinom 23 i 24°C.

Na jugu Hrvatske samo će najosjetljiviji uočavati skoru promjenu vremenu jer će biti vedro i vruće, uz more uz još jednu toplu noć, u Dubrovniku čak 74. u nizu, te uz uglavnom slab vjetar i mirno ili malo valovito more.

Početkom rujna – promjena!

I u petak će još u mnogim mjestima biti vruće, ali uglavnom manje nego danas, uz jači vjetar i više oblaka, iz kojih će ponegdje biti i kiše, a moguća je i grmljavina, osobito u gorju i uz granicu sa Slovenijom. Za vikend još nestabilnije, uz zamjetan pad temperature, te povremenu kišu, osobito u subotu u obliku pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Promjenljivo i relativno svježe zadržat će se i u prvoj polovini nova tjedna.

I na Jadranu će od petka biti promjenljivo, gotovo posvuda uz barem malo kiše, a velika je vjerojatnost i mjestimičnih obilnijih pljuskova i grmljavine, već u petak na sjevernom Jadranu, zatim i drugdje. Do subote će prevladavati jugo, većinom umjereno, sporadično i jako, kasnije pak bura i tramontana, koje će najprije zapuhati na sjevernom dijelu.

Kraj ljeta

“Vrućih će dana još biti, vjetrovitijih, koji su predznak nove promjene vremena. Za vikend i početkom sljedećeg tjedna više neće biti vruće, a neki bi se mogli požaliti i na naglu, pretjeranu svježinu”, najavljuje meteorolog Zoran Vakula.

“Ljetu kakvo smo imali do sada, po mnogočemu čak i rekordnom, definitivno je kraj. No, diljem Hrvatske stabilnih i iznadprosječno toplih dana imat ćemo i u rujnu. Ali ne u njegovu prvom tjednu”, kaže Vakula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...