Ljubav sve pobjeđuje, a Mladen Grdović i njegova Brankica najbolji su dokaz za to

Jedna od onih žena koje doista bezuvjetno vole svog supruga zasigurno je Brankica Grdović. Gotovo da i nema izazova koji zbog Mladenovog ponašanja nije stavio njihov brak na kušnju, ali ni njegovo izvanbračno dijete, ni alkoholizam, ni obiteljsko nasilje ne mogu pomutiti njezinu bračnu sreću.

Oboje su iz Zadra, gdje su se upoznali za vrijeme rata, kad je već bio relativno slavan. Ona je radila u butiku, a on je u to vrijeme već živio na zagrebačkoj Knežiji jer je već imao ugovor s Croatia Recordsom, piše 24sata.

Nije htjela slavu, ali se udala za Mladena u Las Vegasu

Mladen je Brankicu Paleku dugo osvajao, pa je ona čak znala bježati od njega da ga ne susretne, ali je bio vrlo uporan. Znala je da ne pripada svijetu estrade u koji su vječno uprte oči javnosti, ali je konačno pokleknula. Preselila se k njemu u Zagreb i pronašla posao, a onda ju je Mladen poveo sa sobom na turneju po Americi. Bila je to prilika da ju zaprosi i organizira vjenčanje za pamćenje. Brankica je odjenula dugu plavu satensku haljinu, a vjenčali su se u Las Vegasu, gradu u kojem se vjenčanja organiziraju jednakom brzinom kojom se u McDonald’su peku hamburgeri. Kumovi su im bili naš košarkaš rodom iz Drniša Stojko Vranković i njegova supruga Lola.

Niz godina Brankica je bila u Mladenovoj sjeni. On je putovao, pjevao i zarađivao novac, a ona je bila njegova logistika i trudila se da njezin suprug po povratku kući pronađe mir i zadovoljstvo. Smatrala je da žene pjevača uvijek mogu zadržati privatnost. Tako je i bilo sve dok se 2004. nije otkrilo da Mladen ima izvanbračnu kćer koju je dobio s 15 godina mlađom Zadrankom Eminom Šimurinom. Ova spoznaja šokirala je Brankicu koja se nije mogla pomiriti s prijevarom, pa je najprije samu sebe i sve ostale uvjeravala da dijete uopće nije Mladenovo, čak da je otac djeteta Mladenov brat Paolo.

Zadranima Mladenova veza s Eminom nije bila velika tajna. Viđali su ih neko vrijeme zajedno po kafićima i u poznatom restoranu ‘Niko’ u Boriku. Emina je imala 18 godina kad je počela izlaziti s Mladenom, a upoznali su se u jednom tamošnjem kafiću u kojem je ona sezonski radila.

Emina je isprva htjela sačuvati Mladena od skandala

Mladen u međuvremenu za malu Saru nije želio ni čuti. Dijete je već imalo gotovo dvije godine a Emina Šimurina nije od njega dobila ni novčića, pa je u afektu jednom o njemu izgovorila mnogo više no što bi se očekivalo. Tvrdila je da od rođenja djeteta od njega nije dobila ni lipe jer mu šoldi cure na drugu stranu:

– Mladen je totalno izgubljen. Svako malo vidim da ima neku novu, malo u Zagrebu, malo u Makarskoj, ali o tome neka brine njegova supruga, moj se odnos s njim potrošio. Taj čovjek je u izrazito teškoj psihičkoj situaciji, nije normalan.

Emina je kao samohrana i nezaposlena majka živjela s djetetom u roditeljskoj kući. Ogorčena zbog takvog odnosa govorila je da Mladen ima problema s alkoholizmom, te da mu Brankica daje sredstva za smirenje od kojih mu je ‘ispran’ mozak i da zato ne pokazuje nikakve emocije prema vlastitom djetetu. Oni koji su pak bili bolje upoznati sa situacijom, znali su da je Emina željela sačuvati Mladena od skandala pa nakon rođenja djeteta nije njegovo ime upisala ni u Sarin krsni list.

Mladen je neko vrijeme u tajnosti posjećivao Eminu i Saru, te im pomagao financijski, a onda je odjednom prekinuo s njima kontakte, pa je to razljutilo Eminu. Kad je shvatila da Mladen ne mari za dijete, jednog se dana jednostavno stvorila pred vratima doma njegovih roditelja. Sudski je zatražila i utvrđivanje očinstva, a zatim i alimentaciju. Budući da se Mladen nije pojavio ni na jednom sudskom ročištu za utvrđivanje očinstva, odlučila je zatražiti trećinu njegovih primanja. Bila je također uvjerena da je DNK analiza čista formalnost jer dijete silno sliči Mladenu.

Alkohol i česte prometne nesreće

U međuvremenu Mladen je osim zbog pjevanja postajao sve popularniji zbog brojnih ekscesa kojima je punio novinske stupce. Najprije se saznalo da je propustio završnu večer Melodija Istre i Kvarnera zbog previše pića, ali je on i dalje tvrdio da ponekad doista popije koju čašicu previše kad se opusti s prijateljima, no da su to doista rijetke prilike. A onda je nekoliko mjeseci kasnije, na putu iz središta Zadra u svoje naselje Arbanasi, slupao crveni Ferrari pod utjecajem 2,7 promila alkohola.

Mjesto na kojem je jedva izvukao živu glavu na pola je puta između bolnice i mrtvačnice, pa su njegovi prijatelji to protumačili kao poruku koju bi trebao izvući iz cijele situacije. Završio je u bolnici na operaciji vratne kralježnice, a čim se oporavio pobijedio je na Zadarskom festivalu.

Nakon svih problema Brankica je i dalje čvrsto stajala uz Mladena koji je samouvjereno govorio da njegov brak ni jednog trenutka ničim nije uzdrman. Brankica je i dalje uporno poricala da Mladen pije. Provodila je strpljivo s njim bolničke dane i njegovala ga. On je pak, iznerviran medijskom hajkom angažirao dvojicu odvjetnika i bio spreman tužiti sve koji su o njemu objavljivali, kako je rekao, neistine koje plasira Emina Šimurina. Tvrdoglavo je odbijao plaćati alimentaciju zato jer nije želio financirati osobu koja ga blati u javnosti.

‘Mladenu bih oprostila i autobus djece’

Nakon što se odnos između njega i majke njegovog djeteta zaoštrio sve do otvorenog medijskog sukoba, situacija se polako počela slijegati. Grdović je najprije pokorno priznao da je počinio pogrešku kad je prevario Brankicu, ali da je Sara njegovo dijete. Brankica je pak oprostila Mladenovu nevjeru i dapače, odlučila prihvatiti dijete kao da je njezino vlastito. Jednom prilikom čak je rekla da bi Mladenu oprostila i autobus djece.

Ohrabrila je Mladena da prizna kako se na vijest o rođenju djevojčice ponio kao budala jer je sve to saznao nekako naglo i nije se s tim mogao pomiriti. Odlučio je postati odgovorniji prema Sari jer je i DNK analiza pokazala da je on biološki otac djeteta, pa je 2009. godine tako presudio i sud.

Pio s tinejdžerima u parku pa pokosio stolice na terasi

Tih godina Mladen je i dalje pio i radio skandale a budući da ih je bilo nebrojeno mnogo, teško ih je sve redom rekonstruirati.

U ožujku 2007. godine razbio je i svoj crni Mercedes 500 CL. Zbog prebrze vožnje udario je u betonski zid a policiji je odbio alkotestiranje. Zaradio je prekršajnu prijavu i odvezao se kući u karamboliranom automobilu na kojem je napravio 40 tisuća kuna štete. Nekoliko mjeseci prije toga zajedno s Bepom Matišićem izbačen je iz jedne konobe ali i iz casina u kojem ih je osoblje neuspješno pokušavalo smiriti. Zadrani se sjećaju i ljeta iste godine kad je s tinejdžerima pio u parku, a nakon toga sjeo u Jaguar i njime pokosio sve stolice na terasi obližnjeg kafića.

Sve to Brankica je stoički podnosila, a kad se agonija sa utvrđivanjem očinstva konačno završila, pokazala je svu svoju velikodušnost. Uvjerila je Mladena da počne sa Sarom provoditi više slobodnog vremena. Tako je prvi susret oca i djevojčice bio doista dirljiv. Grdović je kćerkicu dočekao s plišanim psićem, s kojim su se za stolom zajedno igrali, a kad su krenuli u šetnju, zagrlio je dijete i kupio najprije sladoled, a zatim i zlatni lančić koji su blagoslovili u crkvi.

Od tada Zadrani su tatu i kćer sve češće viđali zajedno na ulici, u parku ili u kafiću kako zajedno ispijaju sok. Brankica je pak za to vrijeme, u njihovoj kući koju dijele s Mladenovim bratom Paolom, jednu sobu potpuno preuredila, opremila igračkama i dječjim krevetićem i namijenila ju malenoj Sari da ima gdje spavati kad bude željela posjetiti tatu.

Djevojčicu je prihvatila kao svoju

Iako je Grdović ‘fetivi’ Dalmatinac koji malo kad priznaje svoje pogreške, ovaj put zamolio je Brankicu za oprost. Shvatio je koliko mu ona znači u životu, prisjetio se koliko je puta bila bezrezervno uz njega i bio je svjestan da je ona njegov jedini čvrsti oslonac u životu. Brankica je pak sve zaboravila kad je prvi put vidjela malenu Saru uživo. Budući da s Mladenom ne može imati vlastite djece, djevojčicu je prihvatila, kao dar s neba.

Mladenu su se konačno ostvarile sve želje – postao je otac, ostao je s Brankicom u braku, normalizirao je odnose s Eminom koja je opet počela dobivati alimentaciju, a Sara je dobila tatu i dvije mame. U tom periodu Grdović je čak i apstinirao od alkohola. Barem privremeno.

Shvatio je da je pretjerao, a i njemu je valjda dojadilo da ga se proziva zbog brojnih ekscesa u javnosti, od striptiza koji je izvodio na Hrvatskom radijskom festivalu u Trogiru, do nekoliko skupocjenih slupanih automobila. Brankica ga je nagovorila na liječenje, pa je počeo živjeti zdravo, smršavio je u nekoliko mjeseci pet kilograma i počeo joggirati, a suprugu je poveo i na krstarenje Mediteranom. No zato je Brankica nepovratno izgubila privilegiju da bude anonimna osoba koja iz sjene prati svog slavnog muža.

Nasrnuo na Paola i Brankicu

Uslijedili su mjeseci prividnog mira jer je Mladen počeo s terapijom lijekovima, ali se ubrzo vratio svom starom poroku. Već početkom svibnja 2009. u obiteljskoj kući, pod utjecajem alkohola napravio je skandal kad je fizički nasrnuo na brata Paola i Brankicu, a sve je navodno počelo svađom oko podjele zemljišta. Svađi je prethodilo Grdovićevo opijanje po zadarskim kafićima odakle ga je izvukao njegov rođak i nagovorio ga da se vrati kući. Nakon što ga ni brat ni supruga nisu mogli obuzdati, a budući da je odbijao liječničku pomoć, pozvali su policiju koja ga je uhitila i odvela u postaju. Noć je proveo trijezneći se, a zaradio je i prijavu zbog nasilja u obitelji.

Cijelo ljeto proveo je koncertirajući, bez kapi alkohola i bez ijednog skandala, pa je u šali rekao svojim prijateljima da će sve to nadoknaditi čim mu završi sezona.

Nažalost, svoje obećanje je i održao. Već potkraj 2009. godine ponovno je bio u središtu pažnje jer je u rodnom Zadru početkom prosinca najprije upao u tamošnji klub Maraschino u trenirci i kućnim papučama. Prekinuo je koncert klape, uzeo mikrofon i svima objasnio da je pobjegao od kuće jer ne želi da ga žena maltretira. Nešto kasnije nepozvan je upao na svadbu nepoznatih ljudi koji su, kad im je prekipjelo, pozvali hitnu koja ga je odvela na Psihijatrijski odjel zadarske bolnice gdje je ostao četiri dana na liječenju.

Mirenje pa svađa

Prvi put otkako su zajedno Brankica ga nije došla posjetiti jer je bila preumorna. Po izlasku iz bolnice u kojoj su mu ispumpavali želudac i priključili ga na infuziju, Mladen se ponovno zarekao da prestaje s pićem. Prestrašio se da bi ga ovaj put Brankica doista mogla ostaviti, a bio je svjestan da bez nje ne bi mogao preživjeti. Naročito ne ovakvim stilom života.

Uslijedili su opet dani mira i poniznosti, a onda je opet nasrnuo na suprugu u studenom 2009. Ovaj put prijetilo mu je i izdržavanje zatvorske kazne jer ga je sudac koji mu je prvi put sudio zbog obiteljskog nasilja, osudio na uvjetnu kaznu zatvora od 20 dana i obavezno liječenje od alkoholizma. Ali kad su se strasti nekoliko mjeseci kasnije stišale, Brankica je i po tko zna koji put odlučila i bezuvjetno  braniti Mladena. Početkom 2010. pred sucem je izjavila da nikakvog nasilja nije bilo, te da su se samo malo glasnije porječkali. Zahvaljujući njoj Mladen je izbjegao izdržavanje zatvorske kazne.

Od tada do danas svaki Mladenov nastup u javnosti nova je neizvjesnost za njegovu suprugu. Već te iste 2010. godine na Radijskom festivalu u Vodicama skljokao se u back-stageu pred brojnim kamerama i tako zasjenio Indiru koja je davala intervju. Pola godine kasnije zaustavila ga je zadarska prometna policija kojoj je u dreger napuhao rekordnih 3,08 promila zbog čega mu je prekršajni sudac odrezao presudu kojom je izgubio vozačku dozvolu na osam mjeseci. Tijekom nastupa na karnevalu u Crikvenici pao je na leđa, što  također Brankicu nimalo nije naljutilo.

Mladen je pravi Dalmatinac

Istina je da Mladen Grdović u javnosti nikad nije pokazivao agresiju. Njegova pijanstva uvijek završavaju grljenjem i ljubljenjem svih koji mu se nađu na putu. Ako je netko istinska žrtva njegovog poroka onda je to njegova supruga. Ali ona je očito istinski zaljubljena u Mladena i njegov pjevački talent. Uostalom, Mladen nikad nije krio da je teška narav. Odrastao je i odgajan kao pravi Dalmatinac.

Njegov otac Bepo također je volio društvo i zalazio je u restorane, a često je sa sobom vodio malog Mladena kojem je kupio gitaru kad je ovaj imao samo šest godina. Mali ‘Robertino’ kako su ga zvali, već je tad zabavljao rodbinu i okupljeno društvo svojim pjesmama.

Danas 59-godišnji Mladen svoj talent prvi je put pokazao na Dječjem festivalu kad mu je bilo samo 10 godina, osvojivši prvu nagradu. Odmalena je znao da će biti pjevač, pa je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Već s 20 godina objavio je prvu singlicu ‘Ona sada živi daleko” a 1987. godine s Tomislavom Ivčićem pjeva u ‘Duo pegla’ i zajedno snimaju i album koji je prodan u 400 tisuća primjeraka.

Pjesma i bevanda su mu u krvi pa zato za sebe voli reći da mu kroz usta teško prolazi riječ ‘oprosti’, naročito kad je u pitanju supruga. Ali priznao je samom sebi da su upravo kćer Sara i njegova Brankica  osobe koje ni zašto ne bi mijenjao.

Ne želi prestati piti jer bi mu to promijenilo karakter

Slično razmišlja i Brankica. Njoj i dalje nije jasno zašto svi razapinju Mladena kojeg smatra najplemenitijim čovjekom na svijetu.

Uostalom, da nije takav ne bi s njim bila u braku već 20 godina. A to što ponekad previše zagleda u čašu naprosto je dio njegovog karaktera kojeg također ne bi ni za što mijenjao. Jer jednom je čak saznao za novu medicinsku metodu liječenja ovisnosti o alkoholu ugradnjom čipa, koju primjenjuju u Ukrajini. Odbio je podvrgnuti se tom zahvatu jer se prestrašio da bi mu to – promijenilo karakter.

Alergičan sam na alkohol

U kolovozu 2014. godine pijan se potukao na Hajdukovoj utakmici na Poljudu s navijačem ukrajinskog kluba Dnjipar. Poslije noći provedene na otrježnjenju u policijskoj postaji u Splitu odveli su ga na Prekršajni sud. Kaznili su ga s 1600 kuna i zabranili mu na godinu dana posjećivanje utakmica na Poljudu. Grdović se opravdava da je alergičan na alkohol, pa ‘poludi od tri bevande’.

Lani je bio rekorder preventivne policijske akcije ‘Vikend’. Tada su ga uhvatili s 2,3 promila u krvi, a prije tri godine napuhao je 2,45 promila.

Prije tri godine Brankica i Mladen ponovo su se ‘porječkali’. Brankica je pozvala policiju jer je vikao na nju pa je pjevač dobio prijavu za narušavanje javnog reda i mira.

Prošle godine je Brankici prekipjelo te ga je napala štapom. Posvađali su se u obiteljskom domu u zadarskim Arbanasima kad je on od nje zatražio da mu servira juhu. Ona je to odbila jer se spremala za izlazak.

‘Ljubav sve pobjeđuje’

Stavila je torbicu na rame, a sumnjičavi Grdović htio je vidjeti što nosi u njoj i počeo ju je ispitivati: ‘Kud ćeš ti?’, ‘Što nosiš u torbici?’.

Brankica mu nije dala da joj kopa po torbici i započelo je naguravanje, nakon čega su se potukli. Brankica je Grdovića izudarala drvenim štapom, od čega je zadobio masnice po trbuhu i nogama, a on je nju izgrebao noktima.

Poslije intervencije policije, koju je pozvala Brankica, oboje su zaradili prijave za obiteljsko nasilje. Ipak, pomirba je pala nakon samo mjesec dana.

– Ljubav sve pobjeđuje. Sad se volimo više nego ikad. Nije to bilo tako strašno kako se pisalo. Da je, sigurno nas na prekršajnom sudu ne bi oslobodili – rekao je zadarski pjevač.

Idila je trajala do kraja prošle godine kada se Mladen Jaguarom zabio u betonski zid u svom naselju Arbanasi. Izmjereno mu je 3,61 promil alkohola u krvi. Na novogodišnjem nastupu imao je flaster, a iako se hvalio da više ne pije bevandu i da se utegnuo, u travnju je padao po podu kluba.

Je li Brankičino strpljenje vječno, pokazat će vrijeme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...