Login na Tunuari proglasio: “Zadarska županija je predvodnik ribarstva i marikulture”

Znanstveno-stručnim skupom o ribarstvu započele su Kualjske ribarske noći – Tunuara, koje i ove godine u dvodnevnom programu donose pregršt zanimljivosti s ciljem promocije ribe i ribarstva.

Program je otvoren u četvrtak ujutro u Općinskom domu u Kalima znanstveno-stručnim skupom, na kojemu je, među ostalim, bilo riječi o Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. o kojem je govorila načelnica sektora u Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Irena Jahutka. Lav Bavčević iz Savjetodavne službe i dr. sc. Krstina Mišlov Jelavić govorili su o stanju stokova i prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju višegodišnjeg plana za male pelagijske stokove u Jadranskom moru. Marin Mihanović iz Uprave ribarstva govorio je o aktualnom stanju u ribolovu tuna, a Bruna Petani sa Sveučilišta u Zadru predstavila je program ˝BLUE SMART˝ čiji je nositelj Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, pišu Naši školji.

U ime ministra poljoprivrede skupu je nazočio pomoćnik ministra mr.sc. Ante Mišura, u Kali je stigla i eurozastupnica Ruža Tomašić, jedina Hrvatica u Odboru za ribarstvo u Bruxellesu, dok je brojno izaslanstvo Zadarske županije predvodio župan Božidar Longin, u pratnji svojeg zamjenika Šime Mršića, resornog pročelnika za poljoprivredu Daniela Segarića, pročelnika za more i turizam Krešimira Laštre i pročelnika za gospodarstvo Ante Vukašine.

Župan Longin je ponosno istaknuo da je Zadarska županija predvodnik ribarstva i marikulture u Hrvatskoj, a da veliku zaslugu za to ima i mjesto Kali s najvećom ribarskom flotom na Jadranu, ali i sa snažnim tvrtkama koje u tom mjestu imaju svoja uzgajališta poput Cromarisa i Kali Tune.

– Zadarska županija danas zauzima vodeće mjesto s preko 70% ukupne proizvodnje tuna i preko 80% proizvodnje bijele ribe. Naši ribari ostvaruju do 50 % ukupnog ulova ribe u Hrvatskoj, pa s razlogom kažemo da smo najribarskija hrvatska županija. Kada govorimo o ribarstvu, svakako treba istaknuti značaj kvalitetne infrastrukture. Aktivno radimo na realizaciji ulaganja u ribarske luke i iskrcajna mjesta, a za što su sredstva osigurana kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Nedavno smo potpisali ugovor kojim smo dobili 2 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije ribarskih luka Gaženica i Lamjana. One će zajedno činiti jednu cjelinu, te ćemo dobiti ribarski centar s kojim ćemo se ponositi i kakvog neće biti s obje strane Jadrana – istaknuo je Longin.

Zadarska županija, dodao je, intenzivno radi i na uspostavi centra za preradu ribe i voća pod nazivom Plavo zeleni centar, a koji će, kao regionalni centar, povezivati javni i gospodarski sektor sa znanstvenim institucijama. Aktivno pruža potporu i ribarskim LAG-ovima osnovanim na području Zadarske županije, čija je zadaća priprema strateških dokumenata vezanih za razvoj ribarstva, marikulture, preradu i marketing ribljih proizvoda.

-Kad smo kod EU fondova, svakako treba najaviti da je naš Upravni odjel za poljoprivredu na prekogranični program ”INTERREG Italija –  Hrvatska” prijavio 5 projekata, od kojih su četiri vezana za ribarstvo, odnosno za marikulturu, a treba spomenuti i završeni EU projekt ”ECOSEA” na kojem smo bili partner, a čiji je cilj bio trajni proces zaštite i poboljšanja kakvoće mora i priobalja – poručio je župan Longin.

Fotogalerija dostupna je na mrežnim stranicama portala Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...