Monoplay: Zadar postaje značajan umjetnički plesni centar u ovom dijelu Europe

Od 30. kolovoza  do 1. rujna   Zadar, grad izuzetno zanimljive kulturne povijesti  i posebno jake suvremene plesne scene, postaje umjetnički plesni centar u ovom dijelu Europe. Međunarodni plesni festival suvremenog plesa Monoplay, usko specijaliziran za solo formu, postaje mjesto susreta, razmjene ideja  stručnjaka, profesionalaca, amatera, kritičara te mnogobrojne zainteresirane publike koja iz godine u godinu u sve većem broju podržava ovaj festival. U posljednjih devet godina festival Monoplay je iz malog prerastao u značajno kulturno – turističko događanje koje obilježava ne samo kraj kolovoza, kraj ljeta, kraj sezone, nego i važnost grada Zadra kao izuzetno prisutne i značajne karike hrvatske ali i europske plesne scene.

Monoplay se održava u centru grada, u Kazalištu lutaka Zadar, u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba koje su zajedničkim radom u posljednjih devet godina razvili festival do današnjeg formata i dali mu pečat visoke umjetničke estetike.  Organizatori posebno ističui i važnu obljetnicu Zadarskog plesnog ansambla koji je u 2016. godini obilježio 25 godina rada te je time zasluženo dobio i posebnu nagradu plesnih strukovnih udruženja UPUH i UPPU PULS “povodom 25-godišnjice djelovanja te za sustavan rad na decentralizaciji i profesionalizaciji plesne umjetnosti u Hrvatskoj”.

Ususret ovogodišnjem izdanju Monoplaya obilježava se još jedna izuzetno značajna i respektabilna obljetnica, 40 godina profesionalnog plesnog djelovanja Sanje Petrovski, umjetničke voditeljice Zadarskog plesnog ansambla koja je ujedno  devet godina i umjetnička ravnateljica Monoplay Festivala zajedno s jednom od najuspješnijih zadarskih plesačica i koreografkinja Petrom Hrašćanec.

Otvorenje trodnevnog festival Monoplay održat će se će 30. kolovoza s početkom u 20 sati u Kazalištu lutaka Zadar. Prve večeri po prvi puta u Zadru, američki plesač, koreograf I pedagog, David Hernandez  premijerno će prikazati svoj novi solo rad METHODS OF REMEMBERING. Druge večeri festivala predstaviti će se domaćoj sceni poznata Isabelle Schad i njezin najnoviji rad ostvaren u suradnji  s jednim od naših najuspješnijih dramaturga, Sašom Božićem, SOLO FÜR LEA. Iste večeri festival predstavlja  sjajnog mladog talijanskog autora i plesača Alessandra Sollimu s njegovim solom  AD LIBITUM. Posljednje večeri festivala  Zadranima poznat Milan Tomašik izvest će SOLO 2016 kojim zaokružuje trilogiju solo izvedbi nastalih u posljednjem desetljeću.  Osim renomiranih plesača svjetskog glasa, tradicionalno će se predstaviti i zadarska plesna scena te student plesne akademije pri ADU u Zagrebu. U off programu ponovo je otvoren Mono-stage gdje će uz večer posvećenoj Anti Perkoviću, koncer održati Lana Hosni i Mate Matišić. I ove godine dvije plesne kritičarke, povjesničarke i publicistkinje Maja Đurinović i Iva Nerina Sibila, vodit će nakon svake predstave razgovor s izvođačima  i publikom što je do sad izazvalo veliko zanimanje svih sudionika festival i podiglo odnos prema  plesnoj umjetnosti na višu razinu.

 

PROGRAM 09 MONOPLAY:

30.08.2017. / PRVI DAN

20.00 – Otvorenje Festivala: prezentacija solo materijala s radionice Davida Hernandeza SOLO SUITES

20.30 – Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu:  Solo radovi studenata Odsjeka plesa (Viktorija Bubalo, Ema Crnić, Ana Javoran, Ariana Prpić, Šimun Stankov)

21.00 – David Hernandez (SAD) – Methods of remembering

22.00 – Kritički parkour – moderatorice: Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović

23.00 – Monostage: In Memoriam Ante Perković

 

31.08.2017. / DRUGI DAN

20.00 – Isabelle Schad (DE) – Solo für Lea

21.00 – Alessandro Sollima (IT) – Ad Libitum

22.00 – Kritički parkour – moderatorice: Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović

23.00 – Monostage: Lana Hosni (HR)

 

01.09. 2017. / TREĆI DAN

20.00 – Prezentacija radova zadarske plesne scene

21.00 – Milan Tomašik (SK) –  Solo 2016

22.00 – Kritički parkour – moderatorice: Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović

23.00 – Monostage: Mate Matišić (HR)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...