Cestitka_Uskrs

Na oduševljenje svih okupljenih javnosti predstavljena “Petrova klupa” u Malom Lukoranu

Prije nepuna četiri tjedna započeta, „Petrova klupa“ u Malom Lukoranu u petak navečer svečano je otvorena, uz prigodni program koji su organizirali POU Dom na žalu Preko i KUD sv. Ante iz Lukorana.

U pozdravnom govoru načelnik Općine Preko Jure Brižić zahvalio je autorici unikatne mozaik-klupe Božici Boški Kliman te najavio da projekt „Svako misto svoju klupu ima“, započet prije četiri godine u Ugljanu, ide dalje i već sljedećeg tjedna počinje postavljanje klupe u naselju Sušica, a sredinom rujna na Sestrunju, pišu Naši školji.

– Zahvaljujem gospođi Kliman na predanom radu i odličnoj suradnji u dosadašnjim projektima u nadi da će svako mjesto i naselje na području Općine Preko dobiti svoju unikatnu klupu, po kojoj smo, čini se, postali poznati i izvan otoka. U želji da trajno sačuvamo uspomenu na pjesnika Petra Preradovića, novim generacijama ukažemo na značaj i važnost očuvanja nacionalnog identiteta te potaknemo njegovanje pjesničkog i umjetničkog izričaja, Pučko otvoreno učilište Dom na žalu i KUD Preko, uz pokroviteljstvo i potporu Općine Preko, priprema pjesničku manifestaciju „Dani Petra Preradovića“. Postavljanje „Petrove klupe“ prvi je korak, prvi dio toga projekta koji će, vjerujemo, zaživjeti od sljedeće godine, kada ćemo na ovome mjestu obilježiti 200. godišnjicu rođenja pjesnika Preradovića. Općina Preko ima potencijala i za razvijanje tzv. kulturnog turizma i valoriziranje bogate tradicijske i kulturne baštine jer je poznato da je Ugljan oduvijek bio ladanjski otok zadarske vlastele, o čemu i danas svjedoče ljetnikovci u Sutomišćici, Malom Lukoranu i na području mjesta Ugljana.  Jedan od najpoznatijih, iako ne i najreprezentativnijih, jest ljetnikovac obitelji De Ponte u Malom Lukoranu, a slavu ponajprije duguje Petru Preradoviću, zetu obitelji De Ponte, koji je  upravo na ovome mjestu  napisao budnicu „Zora puca, bit će dana“, kazao je Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Govoreći o projektu „Svako misto svoju klupu ima“, u koji se uključila na poziv direktorice TZ mjesta Ugljan Dražene Strihić, Božica Kliman prisjetila se rada na svim klupama u protekle četiri godine, ali najljepši je doček, kaže, imala u Malom Lukoranu.

– Svugdje mi je bilo lijepo, upoznala sam prekrasne ljude, ali toplina kojom su me dočekali ovdje, u Malom Lukoranu, nadmašila je sva moja očekivanja. To je uistinu malo mjesto, ali s velikim srcem i potencijalom. Nadam se da smo postavljenjem „Petrove klupe“ pokrenuli jedan kreativni kotačić i zavrtjeli priču koja će trajati dulje od jednog ljeta, naglasila je Božica Kliman, kojoj je u „presijecanju“ vrpce na klupi pomogao načelnik Brižić.

Dobri domaćini kakvi već jesu, Lukoranci su pripremili bogat program, u kojemu su, osim KUD-a sv. Ante i dr. Tanje Kuštović,  sudjelovali Mirna Sandalić, Ana Šimićev i Ivica Luković, a nakon otvorenja klupe, fešta se nastavila do ranoga jutra.

Fotogaleriju provjerite OVDJE.

Anton Kliman, bivši ministar turizma: “Mozaik-klupe odličan su izvozni proizvod!”

Dan prije službenog i svečanog otvorenja mozaik-klupe posvećene hrvatskome pjesniku Petru Preradoviću, “Petrovu klupu” razgledao je nekadašnji ministar turizma i saborski zastupnik HDZ-a Antun Kliman, pišu Naši školji.

– Prvi put sam na Ugljanu i oduševljen sam svime što sam vidio. Obišao sam sve mozaik-klupe, u Mulinama i u Ugljanu, i, priznajem, ljubomoran sam jer bih volio da i mi u Istri imamo nešto takvo. Projekt “Svako misto svoju klupu ima” odlično je zamišljen i nadilazi lokalne okvire. Priča se može širiti diljem Hrvatske, a unikatne ugljanske mozaik-klupe mogu postati odličan “izvozni” proizvod i zaštitni znak cijelog otoka Ugljana, smatra bivši ministar turizma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...