Na Sveučilištu u Zadru dvije ljetne škole

Na zadarskom sveučilištu ovih se dana održavaju dvije ljetne škole, “Informacijske tehnologije i mediji” te “Zadar 2020.”. Više o njima saznajte u nastavku.

Informacijske tehnologije i mediji

Otvaranje ljetne škole „Informacijske tehnologije i mediji“, održat će se u petak 25. kolovoza 2017. u 10 sati u multimedijalnoj dvorani (117) Sveučilišta u Zadru (Novi kampus), Franje Tuđmana 24i, Zadar.

O školi

Škola će polaznicima, mladim novinarima i medijskim stručnjacima te budućim mladim znanstvenicima, omogućiti uvid u nova znanja i vještine koje će ih osposobiti za snalaženje u novim okolnostima masovne komunikacije i konvergiranih medija, kao i razmjenu znanja i informacija s profesorima.

Predavanja će održavati profesori Zagrebačkog sveučilišta, Sveučilišta u Mariboru, Sveučilišta u Ljubljani i Sveučilišta u Zadru, a u radionicama će im se priključiti novinari Nove TV i HRT-a. Nastava i radionice posvetit će posebnu pozornost stjecanju novih znanja i novih vještina iz područja digitalne kulture, fotografije i multimedije u medijskoj praksi. Na predavanjima će biti zastupljene teme konvergencije medija i on-line novinarstva s promjenama koje su nastale u masovnim medijima pod utjecajem interneta (participativno novinarstvo, autorstvo, plagiranje, novinarska etika, govor mržnje, lažne vijesti), novi alati koje informacijska i komunikacijska tehnologija omogućuje novinarima, primjerice strojno prevođenje, pretraživanje i vrednovanje informacija, mobilno novinarstvo, uloga društvenih mreža u novinarstvu, ovisnosti o internetu, itd.

U radionicama (strojno prevođenje kao alat u suvremenom novinarstvu, digitalna obrada slike i zvuka za novu novinarsku praksu, mobilno novinarstvo, multimedijalna proizvodnja vijesti na radiju, tehnologija u suvremenom televizijskom novinarstva…) razvijat će se razne vještine polaznika za praktično korištenje informacijske tehnologije u medijima i u odnosima s javnošću, te tako popuniti neka nepokrivena ili nedovoljno naglašena praktična područja usavršavanja mladih novinara.

Škola će se održavati od petka 25. do srijede 30. kolovoza. Organizatori su Sveučilište u Zadru – Odjel za turizam i komunikacijske znanosti, Hrvatski studiji – Sveučilište u Zagrebu Odjel za komunikologiju, Filozofski fakultet – Sveučilište u Zagrebu, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti te Fakultet političkih znanosti – Sveučilište u Zagrebu.

program

Zadar 2020.

U Zadru se sutra otvara Interdisciplinarna ljetna škola Zadar 2020., koja će se od 24. do 30. kolovoza 2017. održavati na Sveučilištu u Zadru, a koja je nastala u suradnji Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Ovogodišnju ljetnu školu započinjemo u četvrtak, 24. kolovoza 2017. godine u 9 sati na Sveučilištu u Zadru na Novom kampusu (Ul. dr. Franje Tuđmana 24i), dvorana 131.

Voditelji ljetne škole su:

dr. sc. Božena Krce Miočić, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti
Sveučilišta u Zadru ([email protected])
prof. dr. sc. Tihomir Jukić, Arhitektonski fakultet ([email protected])
prof. dr. sc. Feđa Vukić, Arhitektonski fakultet ([email protected]) doc.

O školi

Od 24. do 30. kolovoza 2017. godine na Sveučilištu u Zadru održat će se Interdisciplinarna ljetna škola – Zadar 2020., nastala suradnjom Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Praktični rad ljetne škole odvijat će se tijekom četiri godine na području Grada Zadra i Zadarske županije u okviru arhitektonsko-urbanističkih radionica, odnosno interdisciplinarne ljetne škole. Prva radionica, održana 2016. godine, bila je tematski određena nazivom „Susret s vrtnim gradom (odnos grada i njegovog ruralnog zaleđa) – ruralno-urbani kontinuum Zadar/ Ravni kotari“ te je rezultirala knjižicom studentskih radova s projektnim prijedlozima vezanim za temu ljetne škole. Ovogodišnja radionica bavi se temom „Javni prostori Grada Zadra – tradicija i suvremene potrebe“, a tijekom iduće dvije godine, ljetne škole bavit će se temama „Grad na moru i otocima – morska magistrala“ i „Gradski koridori i pristupi gradu“.

Poseban značaj ove ljetne škole upravo je u njezinoj interdisciplinarnosti, gdje studenti različitih studijskih programa zajedno promišljaju o čovjeku u prostoru, a kroz nove ideje i drugačiji pristup istim temama i problemima u prostoru doprinose kvalitetnijem planiranju prostora i realizaciji tih planova. Tako će teorija i praksa te različita iskustva i znanja studenata različitih područja biti veliki izazov i novo iskustvo u razumijevanju i drugačijem sagledavanju prostora, koji će zadovoljiti suvremene potrebe stanovništva Grada Zadra i Zadarske županije, ali i njihovih posjetitelja.

Ovogodišnja bi ljetna škola, s temom „Javni prostori grada Zadra – tradicija i suvremene potrebe“, trebala pokrenuti svijest o potrebi planiranja novih javnih prostora u Zadru, kao i uređenju postojećih, bar na razini svakog gradskog mjesnog odbora, kako bi se stanovnici još bolje mogli identificirati s prostorom u kojem žive. S tim ciljem, studenti arhitekture i urbanizma, geografije, kulture i turizma, sociologije, povijesti, etnologije i antropologije i dr. zajedno će raditi u interdisciplinarnim grupama kako bi istražili tradicijske, suvremene, fizičke, simboličke i infrastrukturne potencijale javnih prostora u gradu Zadru te u konačnici razvili projektne ideje u svrhu aktualizacije i unaprjeđenja kvalitete života lokalne zajednice te turističke revalorizacije koja bi uspostavila održive sadržaje u odnosu na svakodnevni život.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...