Najstarija turkistkinja na Viru; Bernardica Baier ima 94, godine, svaki dan pliva, a ovdje želi ljetovati i u stotoj

Gospođa Bernardica Baier u virskom naselju Prezida provodi posljednje dane ljetovanja. Kupa se svakodnevno u moru, sunča na lijepoj i uređenoj plaži, a apartmanski smještaj koristi tek za noćenje i predah između kupanja. Ništa od ovog ne bi bilo posebno zanimljivo da gospođa Bernardica nema 94 godine, a u svakodnevnoj turističkoj rutini nije je jučer zaustavila niti jaka bura i valovito more. Spremno se osvježila kada je sunce zapeklo, doduše ovog puta uz pomoć kćerke Ankice i prijatelja Nikole Cvidraka u čijem apartmanu ljetuje već 15 godina, ali svejedno je trebalo imati hrabrosti zaplivati u nemirnom moru. Eto, čak je stasitog i brižnog stanodavca Nikolu jedan val oborio u koljenima.

„Nemam straha u moru. Sviđa mi se plaža, lijepo je i čisto pa se uvijek jedva čekam okupati i osvježiti“, kaže nam ova super baka iz njemačkog Bochuma smještenog u prohladnoj i industrijskoj ruhrskoj oblasti, odnosno saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Obitelj Baier zato obično na Viru provodi četiri do pet tjedana ljetovanja kako bi se zagrijani i osunčani vratili u Bochum ili svratili do rodnog Bihaća, ali je boravak ove godine skraćen na svega tjedan dana. Razlog je unuk Sven kojega uskoro očekuje diploma inženjera elektrotehnike, a baka Bernardica priželjkuje i – svadbu.

„Eto, imam još samo želju da Sven diplomira i da se oženi. Zapravo, imam još jednu želju: da i u stotoj godini dođem na Vir na ljetovanje kod Nikole“, kaže.

Kako joj je apartman u neposrednoj blizini plaže i mora, za gospođu Bernardicu je sve lako. Ionako, kaže nam Ankica, njezina mama sve radi sama: uređuje se, oblači, kupa, posprema posteljinu, čisti, a kada se obitelj zaželi slatkoga – gospođa Bernardica peče i palačinke. Sada ih ipak nije trebalo okrenuti na tavi, jer su svi guštali u nadaleko čuvenim pitama sa sirom koje Nikola mijesi s ponosom i zavidnom vještinom.

„Gazda Nikola je dobar i prijazan čovjek, klima na Viru je super, otok je lijep, a more čisto i doslovno pred vratima apartmana. Neka me zdravlje još posluži i eto mene opet “ – poručila je najstarija turistkinja na Viru okružena pažnjom kćerke Ankice, stanodavca Nikole, njegove kćerke Žane te tri Nikoline unuke, Lane, Morene i Mile.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...