Nakon gašenja kod Galovca, zračne snage poslane na požarište Zaton kod Šibenika

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika  danas, u srijedu, 16. kolovoza 2017., upućene su na novo požarište Zaton kod Šibenika, a u gašenju sudjeluju tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Požar je uočio pilot Airtractora AT-802 na protupožarnom izviđanju te su zračne snage u najkraćem vremenu započele s djelovanjem na ovom požarištu.

U isto vrijeme pilot na protupožarnom izviđanju uočio je još jedan požar u samom začetku na lokaciji Galovac-Gorica u Zadarskoj županiji, kojeg su dva Canadira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 uspjeli vrlo brzo staviti pod nadzor gasitelja. Tri Canadaira CL-415 koja su jutros bila upućena na požarište Svilaja povučeni su zbog loše vidljivosti i zadimljenosti prostora iznad požarišta te će po stvaranju uvjeta nastaviti s djelovanjem i na ovom požarištu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 212 požara (73 u Šibensko-kninskoj, 72 u Splitsko-dalmatinskoj, 53 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1800 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 52 000 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...