Nakon paklenih vrućina slijedi nam žestoka i burna promjena vremena

Dok u Dalmaciji toplinski val koji može djelovati na zdravlje nije ni završio, u sjevernije krajeve već stiže novi. Srećom za mnoge – kratkotrajan. A dugotrajno neće biti ni svježijeg i kišovitijeg razdoblja. No, promjena vremena ponovno će biti nagla, žestoka i burna. Ovaj put vjerojatno diljem Hrvatske. Sa zapada nam se približava frontalni poremećaj, a prije njega nam opet dolazi osjetno topliji zrak, najavljuje Zoran Vakula za HRT.

Stoga će u srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu najniža temperatura ponovno biti uglavnom od 20 do 22 °C, a dnevna oko 36 °C. Bit će sunčano, ponegdje uz slab do umjeren jugoistočnjak s kojim će nestati mjestimična sumaglica, uz poneke rijeke, jezera i ribnjake i kratkotrajna magla.

I u središnjoj će Hrvatskoj ujutro ponegdje biti sumaglice i magle. Tijekom vrućeg, pa i vrlo vrućeg poslijepodneva pogled na sunce i nebesku vedrinu povremeno će remetiti oblaci, od kojih će gdjekoji imati i zamjetniji vertikalni razvoj. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su uz granicu sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom, a i drugdje u Gorskom kotaru i Lici, gdje će biti i sunčanog vremena, ujutro i mjestimične magle. Na sjevernom Jadranu stabilnije – suho, sunčano, ali uz slabo do umjereno jugo posvuda ne i tako vedro kao u utorak. Najniža temperatura zraka na Jadranu od 23 do 26 °C, u unutrašnjosti 16 do 19 °C, a najviša uglavnom od 30 do 33 °C, prenosi Index.hr.

Nove vrućine

U Dalmaciji još toplije, od 33 do 36 °C, u unutrašnjosti i oko 39 °C, a i noćna će temperatura zraka uz more biti samo malo niža od 30 °C. U unutrašnjosti za spavanje mnogima ugodnijih oko 20 °C. Poslijepodne će se sa sunčanog, pa i vedrog mora moći gledati razvoji oblaka na kopnu, iz kojih su mogući pljuskovi i grmljavina, osobito uz granicu. Uz slabo, samo rijetko i umjereno jugo i jugozapadnjak, more malo do umjereno valovito, a na jugu Hrvatske još mirnije, te pretežno vedro, uz najnižu temperaturu zraka od 22 do 26 °C, te najvišu od 34 do 38 °C.

U četvrtak će biti vrhunac ovog novog kratkog toplinskog vala, uz temperaturu ponegdje ponovno i oko 40 °C, osobito u Slavoniji, Baranji i Srijemu te u unutrašnjosti Dalmacije.

Nagla i burna promjena

U subotu u unutrašnjosti opet nagli pad temperature, uz dodatni osjećaj svježine zbog umjerenog i jakog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra. Pljuskova i grmljavine u četvrtak će biti uglavnom u gorju, a u petak i subotu gotovo posvuda, pri čemu je ponegdje moguća i obilnija kiša te olujno nevrijeme s tučom, ne samo na kopnu, nego i na Jadranu, gdje će nakon slabog do umjerenog juga zapuhati često jaka, na udare tijekom vikenda i olujna bura i tramontana. Poneki je pljusak na sjevernom dijelu moguć već u četvrtak, uglavnom u Istri.

Potkraj ovog tjedna i početkom novoga ponovno mirnije, stabilnije i toplije, često i vruće, pa unatoč ovim povremenim zahladnjenjima, kolovoz i dalje nastavlja stopama jednog od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...