Napokon odlučeno; Zaštitnik Općine Preko je sv. Mihovil!

Odlukom Općinskog vijeća, Općina Preko dobila je novoga nebeskog zaštitnika.

Prema riječima općinskoga načelnika Jure Brižića, u blizini trajektne luke, na maloj zelenoj javnoj površini na kojoj je hot-spot, koji će se premjestiti na drugu lokaciju, postavit će se brončani kip sv. Mihovila visok oko četiri metra, rad akademskog kipara Antona Jurkića. Postolje će izraditi preški kipar Anselmo Dorkin.

– Od osnutka općine sveti Mihovil bio je zaštitnik, ali ne ovaj koji se slavi u rujnu nego sv. Mihovil koji je vezan uz blagoslov polja u svibnju. Naknadno je to promijenjeno i nebeski je zaštitnik postao sv. Ante. Međutim, obilježavanje Dana općine 13. lipnja zapravo nikada nije zaživjelo i zbog toga smo se odlučili na promjenu, a sv. Mihovil štuje se u svim mjestima u općini jer su nam svima poveznica brdo i Tvrđava sv. Mihovila. Toga dana, 29. rujna, bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća, dodjeljivat će se javna priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima, udrugama i društvima i svake godine dostojno obilježiti Dan Općine Preko, pojasnio je načelnik Brižić.

Inače, sv. Mihovila kao svoga zaštitnika štuju mnogi narodi. U Italiji je, primjerice, zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska također ga slave. U suvremenoj Hrvatskoj mnoge su župne i podružne crkve podignute u čast sv. Mihovilu, a neka mjesta nose njegovo ime. Zaštitnik je i grada Šibenika te Hrvatske policije i Hrvatske vojske, pišu Naši Školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...