Napustio nas je Joso Špralja, umjetnik kojeg je cijenio i Salvador Dali

Glasoviti hrvatski slikar, kipar, grafičar, pjevač i glazbenik Joso Špralja napustio nas je jutros.

Počeo je kao fotograf zadarskoga Arheološkoga muzeja, potom odselio u Kanadu, gdje je počeo raditi kao konobar, potom kao ugostitelj, da bi najzad s suprugom Angiolinom, svojom ljubavi još iz srednjoškolskih dana, otvorio u centru Toronta restoran »Kod Jose«, kojega danas uspješno vode njegova djeca i unuci, i na čijim zidovima, dakako, vise Špraljine slike, kojima se dive stalni posjetioci ovog uglednog restorana, poput primjerice glumaca Michaela Douglasa, Armanda Assantea, Harrisona Forda, pjevača i glazbenika Stinga ili Julia Iglesiasa.

Joso je po dolasku u Kanadu noći provodio zarađujući kruh kao pjevač, po klubovima diljem Sjeverne Amerike. Ubrzo je upoznao vrsnu izraelsku pjevačicu Malku i počeo s njom surađivati u duetu. Ostvarili su golem uspjeh, snimili obilje filmova, albuma, gostovali u TV spektaklima i čak, imali vlastiti TV-show.

Nostalgične autorske pjesme koje je mahom pisao Joso, oduševile su publiku diljem SAD i Kanade i donijele im veliku slavu. U Carnegie Hallu u New Yorku došao ih je slušati osobno jedan od najvećih svjetskih slikara, pokojni Španjolac Salvador Dali, koji je nakon nastupa pristao pogledati Špraljine radove, koji je tada studirao keramiku i skulpturu na Sveučilištu Ontario College of Art and Technichal School, ali samo pod uvjetom da mu Joso pjeva. Kasnije je Dali podario Špralji nekoliko uljanih radova, dvije velike litografije, te mali drvorez s motivom Danteove »Božanstvene komedije«.

Kada se zasitio turneja, snimanja ploča i koncerata, Joso se posvetio likovnoj umjetnosti ali i otvorio istodobno mali dalmatinski restoran.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...