NASA objavila koja će to prijetnja izbrisati čovječanstvo s lica Zemlje

BBC je u četvrtak objavio upozorenje NASA-inih istraživača o jednoj od najvećih prijetnji koja bi mogla izbrisati čovječanstvo s lica Zemlje, prenosi Index.

Naime, ispod nacionalnog parka Yellowstone u SAD-u nalazi se ogromni vulkan koji predstavlja jednu od najvećih prirodnih prijetnji čovječanstvu, a mogao bi se pretvoriti u supervulkan.

“Bio sam član NASA-inog savjetodavnog vijeća za planetarnu obranu koje je proučavalo načine za obranu Zemlje od mogućih udara asteroida i kometa. Došao sam do zaključka da je prijetnja
supervulkana znatno veća od opasnosti od udara asteroida ili kometa”, izjavio je znanstvenik Brian Wilcox.

Do erupcija dolazi jednom svakih 100 000 godina

Trenutno je poznato da se na Zemlji nalazi oko 20 supervulkana, a do erupcija dolazi u prosjeku jednom svakih 100 000 godina. Jedna od najvećih prijetnji za čovječanstvo do koje erupcije mogu dovesti je glad. U 2012. godini UN je procijenio da bi, zbog duge vulkanske zime koja bi nastala nakon erupcije, zalihe hrane za čovječanstvo potrajale samo 74 dana.

NASA-ini znanstvenici zaključili su da mogu spriječiti erupciju supervulkana tako da ga ohlade. Vulkan veličine onog u Yellowstoneu zapravo je divovski generator topline, a trenutno otpušta 60 do 70 posto te topline u atmosferu. Ostatak se nakuplja ispod površine u magmi. Kada nakupljena toplina dođe do određene razine, erupcija će biti neizbježna.

Plan za bušenje u unutrašnjost vulkana

NASA procjenjuje da je potrebno povećati ispuštanje topline iz unutrašnjosti Yellowstonea za 35 posto kako ne bi došlo do “supererupcije”. Znanstvenici vjeruju da je najbolji način bušiti do 10
kilometara u dubinu vulkana i svakodnevno polako otpuštati toplinu iz njega.

RT je krajem lipnja objavio vijest o stotinama potresa na području Yellowstonea, zbog čega je u javnosti zavladao strah od potencijalne katastrofe. Međutim, Jacob Lowensterd iz USGS-a je izjavio: “Čak i ako uskoro dođe do erupcije, najvjerojatnije se neće raditi o ‘supererupciji’ s katastrofalnim posljedicama”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...