Ninska destilerija ‘Mashtel’ u tri mjeseca postala nezaobilazna lokacija za ljubitelje dobre kapljice

Destilerija Mashtel u Ninu nadomak Zadra  nezaobilazna je lokacija za sve ljubitelje dobre kapljice. Kako tvrde vlasnici Šime Peša i Edvin Šare, za ime Maštel, odnosno po zagrebački ˝kaca˝ ili književno ˝velika otvorena bačva˝, odlučili su se jer od toga kreće čitava priča proizvodnje rakije – od grožđa koje je u njoj do voća koje je tako najlakše transportirati. Otvorenje je bilo početkom svibnja, a danas tri mjeseca kasnije mogu se pohvaliti kako je interes za njihovim rakijama i organiziranim degustacijama koje imaju u destileriji sve veći, donosi Agrobiz.

Uz kušaona i trgovina

˝Osim destilerije imamo i kušaonu, a zamišljeno je tako da posjetitelji prvo vide gdje rakija nastaje na licu mjesta, upoznaju se s načinom proizvodnje, zatim je probaju na šanku te odmah u trgovini koja je u produžetku glavnog prostora i kupe onu koja im se najviše svidjela˝, pojasnio je Edvin Šare, jedan od vlasnika Mashtela. Otkrivaju nam kako im dolaze grupe turista na degustacije, i to ne samo iz mjesta koja su u okolici Zadra već i iz drugih obalnih gradova poput Trogira. U ponudi trenutno imaju 11 vrsta rakija, od tradicionalnih medica i travarica od rakije od mandarine, dunje, smokava i rogača, a svo voće koje koriste je organskog podrijetla i isključivo iz Hrvatske, točnije iz Ravnih kotara i Slavonije, ovisno o vrsti voća. Uskoro će izbaciti i nove okusi rakija – višnju, orah i krušku (viljamovku). ˝Ovo nam je prva godina tako da još uvijek proučavamo, osluškujemo potrebe tržišta i pratimo što gosti koji nas posjete najviše traže. Za sada se ne reklamiramo previše, nemamo potrebe za tim jer gotovo svi koji dođu do nas i prođu obilazak. sa sobom ponesu barem jednu bocu rakije koja ih je najviše oduševila tijekom degustacije˝, kažu iz Mashtela.

˝Stroj˝ zahvaljujući kojem je njihova rakija drugačija, smjestili su na sredinu same destilerije, a nabavili su ga Njemačkoj. Osim toga, i boce u koje se rakije i likeri toče također su iz Njemačke jer su željeli i ambalažom biti neuobičajeni i ponuditi tržištu nešto sascim drugačije. ˝Naše rakije se rade od destilata voćke, ne od macerata i nemaju šećera. Uz to, rakije su od grožđa, a ne od tropa. Primjerice, za našu rakiju od rogača, rogač se melje, fermentira i destilira i to jedini u Hrvatskoj radimo tako˝, pohvalio se Šare.

Imaju i vino

Za dizajn interijera i njegov industrijski izgled zaslužan je El Rustico, odnosno Edvin Šare, koji uz destileriju i kušaonu Mashtel ima i specijalizirani salon namještaja u Zadru. Mashtelov asortimanom rakija i likera može se probati u njihovoj kušaoni u Ninu, a rakije ovog dvojica mogu se pronaći i na menijima restorana u okolici Zadra. Na početku poslovanja, surađivali su s tek nekoliko restorana, a danas su se proširili i na razini čitave Zadarske županije po lokalnim restoranima. Osim što ih se može kupiti u njihovoj trgovini u sklopu destilerije, dostupne su i u Zračnoj luci Zadar u sklopu Duty free shopa.  U Iloku imaju i vinograde tako da u Mashtelu osim rakije može kušati i njihove vina i to za sada dvije sorte, graševinu i frankovku. ˝Fokusirali smo se na turistički aspekt i želja nam je postati dio ponude vinskih cesta˝, zaključuje Šare.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...