Novi apsolutni rekordi; U Zemuniku jučer izmjereno 38 stupnjeva

Četvrtak, 10. kolovoza, u gotovo je cijeloj zemlji donio najviše dnevne temperature iznad vrlo vrućih 35 stupnjeva, a dosegnuto je, i ponovno premašeno, i 40 °C. Toplinski val jučer je donio i nove temperaturne rekorde.  U Kninu, Šibeniku i Daruvaru „popravljeni“ su apsolutni temperaturni rekordi postavljeni prethodnih dana u aktualnom toplinskom valu, javlja Crometeo.

U Kninu je izmjerena najviša dnevna temperatura od 42.3 °C. Time je, već treći put u zadnjih tjedan dana, postavljen, odnosno „popravljen“ apsolutni temperaturni rekord. Novi rekord za Knin je za 0.7 °C veći od dosadašnjeg (41.6 °C) postavljenog prije 6 dana, 4. kolovoza 2017. Jučerašnja temperatura u Kninu je i treća najviša temperatura službeno izmjerena u Hrvatskoj.

Zemunik se pržio na 38 stupnjeva, a postaja na Puntamici izmjerila je gotovo 34 stupnja.

Do izjednačavanja apsolutnog državnog rekorda (42.8 °C, Ploče, 4. 8. 1981.) nedostajalo je samo 0.5 °C. Druga najviša temperatura u Hrvatskoj u povijesti mjerenja je samo za 0.1 °C veća od današnjeg kninskog maksima. Riječ je o apsolutnom  temperaturnom rekordu za Karlovac od 42.4 °C (5. 7. 1950). Uz navedene temperature, samo je još jedna poznata temperatura u Hrvatskoj prešla 42 °C. Riječ je o 42.2 °C izmjerena u Kaštelima (Split-zračna luka-Resnik) prije osam dana, tj. 2. 8. 2017, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...