Novi Pravilnik uništit će licencirane turističke vodiče Zadarske županije i posljedično zadarski turizam

Sutra, 25 kolovoza 2017. godine za turističke vodiče Zadarske županije je dan D. Biti ili nestati. Poštovanje ili prezir. Pa krenimo redom. S početkom u 8, 30 sati održava se drugi po redu sastanak Stručne skupine u donošenju Novog Pravilnika popisa zaštićenih cjelina u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije u Palači Cedulin.

Turistička zajednica Zadarske županije dobila je naputak od Ministarstva turizma da dostave do kraja mjeseca kolovoza popis zaštićenih cjelina (lokaliteta) Zadarske županije zbog pripreme novog Pravilnika. Potreba za donošenjem Novog Pravilnika proizlazi iz odredbi direktiva Europskog parlamenta budući da je Hrvatska postala djelom jedinstvenog europskog tržišta. Stoga je prontno osnovana stručna skupina kako bi zajednički napravila odabir lokaliteta.  Stručnu skupinu sačinjavaju:

Dr. sc. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, Nenad Rimanić, konzervator u Konzervatorskom odjelu Zadar, Nenad Marčina, predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat, Krešimir Laštro, pročelnik za Turizam Zadarske Županije, Ivan Šimunić, pročelnik Društvene djelatnost ZŽ, Vinko Bakija, viši predavač za na odjelu za Turizam i komunikacijske znanosti, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zaadrske županije i Ina Sikirić.

Sastanak koji se održao 27. srpnja  polučio je odlične rezultate s čvrstim uvjerenjima kako bi svaka starogradska jezgra (INTRA  MUROS), poput zadarskog Poluotoka i drugih gradova trebala biti zaštićena cijelina(lokalitet).  A ne, kako stoji prema naputku Ministarstva turizma da u zaštićene lokalitete mogu ući samo  muzeji, povijesni spomenici zatvorenog  tipa, crkve, arheološka  nalazišta od posebnog povijesnog, kulturnog, umjetničkog i arheološkog značenja. Na takvim zaštićenim cjelinama mogli bi onda usluge turističkog vođenja, tumačenja i  interpretacije pružati isključivo samo oni turistički vodiči koji su stekli dodatna znanja, odnosno prošli dodatnu edukaciju.

Takav Novi Pravilnik bio bi poguban za sve licencirane turističke vodiče,  njih stotinu i pedesetak na području Zadarske županije, odnosno za preko tri i pol tisuće vodiča, „turističkih veleposlanika“ na području Lijepe naše.

Profesor Vinko Bakija smatra kako nije istina da se pod zaštićenim lokalitetima i cjelinama više ne mogu ubrajati trgovi i javne površine (zrcalo Foruma ili cisterna ispred Bastiona Ponton nisu isključivo i jedino javne površine, ili zadarska riva ili Kalelarga … , oni su markeri i ikone zadarskog kulturnog identiteta i posebnosti – oni su razlog zašto bi turisti sutra trebali doći u Zadar). To nigdje ne stoji u EU direktivama. I zato se ne trebamo bojati EU direktiva već pristojno ali odlučno pokazati kako nam je stalo do našeg kulturnog indentiteta i naše povjesti, sadašnjosti i budućnosti. Nakon što Stručna skupina Zadarske županije donese čvrsti stav braneći časno zvanje turističkog vodiča vrijeme će pokazati je li taj „turistički veleposlanik“ uistinu postao partner u Ministarstvu turizma kako je  na početku svog mandata isticao ministar Gari Cappelli. Odnosno, samo prije par mjeseci ministar Cappelli je izjavio kako je Ministarstvo turizma uvaženi Dom hrvatskih turističkih vodiča a sve s ciljem kako bi se obranilo znanje i zvanje cijenjene struke turističkog vodiča.

Vrijeme će pokazati je li se dogodio presedan kako u prvi puta u deset godina od kada su zadarski turistički vodiči, članovi UTV Zadra-Donat pokrenuli Zajednicu društva turističkih vodiča Hrvatske u koju su uključeni turistički vodiči sa cijelog područja Lijepe naše je li normalna komunikacija Ministarstva turizma i turističkih vodiča bila i ostala stvarnost ili je uistinu samo floskula u cilju dobivanja političkih poena.

1.     Predstavnici Udruga turističkih vodiča sa područja cijele Hrvatske. U Radnu skupinu za dignitet turističkog vodiča pri Ministarstvu turizma od osam članova, dvojica iz Zadra, Vinko Bakija i Nenad Marčina.

2.     Zadarski turistički vodiči, jedni od pokretača Zajednice za interpretaciju kulturne baštine RH. Dobitnici dviju vrijednih nagrada Grba Grada Zadra i Godišnje nagrade zadarske županije.

 

Napisao : Nenad MARČINA

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...