Održana 27. Večer na Brižićevin dvuoru; Preške bratovštine vratile okupljene u 18. stoljeće

Ove godine imamo pravo otočno glagoljaško sijelo! Komentirao je prije početka Večeri na Brižićevin dvuoru prof. dr. Robert Bacalja, jedan od utemeljitelja te popularne pjesničke manifestacije, koja se u četvrtak navečer 27. put održala u Brižićevim dvorima u Preku.

– Odlučili smo Brižićevim dvorima dati jedan novi ritam, napraviti mali flash-back u prešku povijest, i to u suradnji s Mirkom Đinđićem, koji je režirao i uprizorio preške oporuke i kapitule bratovština. Željeli smo pokazati čime su ljudi raspolagali i kako se tada živjelo. Naravno, to je samo jedna mala slika povratka u otočnu povijest, u 18. stoljeće. To su glagoljski spomenici koje je transliterirala kolegica dr. Grozdana Franov Živković, na našem su području prilično nepoznati, a otkrivaju nam bogato nasljeđe. Za tim su posegnuli u Istri, na Kvarneru te na još nekim otocima, a zadarski kraj je po glagoljskim spomenicima jednako vrijedan, pogotovo područje Preka, objasnio je prof. dr. Bacalja.

Želja organizatora, KUD-a Preko i Ogranka Matice hrvatske Preko, bila je, dodaje, da Večeri na Brižićevin dvouoru i ove godine ugoste pjesnike iz drugih država, da se susret posveti korespondenciji s našom manjinom u svijetu, pišu Naši školji.

– Nažalost, nitko od pozvanih pjesnika nije mogao sudjelovati, osim Šandora Horvata, uglednog znanstvenika, etnologa, iz Mađarske. Zato su nama bili Senka Paleka Martinović s Iža, Vlatko Majić s Paga, Ivan Dobra sa Žirja, Ivo Markulin (Samobor/Preko) i mlada nada Robert Špralja iz Zaglava. Ali Brižićev dvor uvijek želi izaći izvan naših granica i okvira, predstaviti podjednako hrvatsku kulturu u svijetu i domaće, čakavske pjesnike s otoka. Ili one koji žive na kopnu, ali imaju čvrstu vezu s otokom, ističe prof. dr. Bacalja.

Dio večeri bio je posvećen pokojnom Joji Ricovu, jednom od utemeljitelja Večeri na Brižićevin dvuoru, a prof. dr. Bacalja smatra kako uvijek treba podsjećati da su Joja Ricov, Ante Toni Valčić, koji je također nedavno preminuo, i Slavko Govorčin bili prvi pjesnici koji su 1991. godine nastupili na preškoj pjesničkoj manifestaciji.

U programu su sudjelovali i Zvonimir Sutlović, Jelena Rušev Mogilevskij i Marina Višić, a u glazbenom dijelu Ženska klapa Kandelora iz Zemunika te Udruga žena Luzor iz Preka. Poeziju Joje Ricova i Ante Tonija Valčića čitala je dramska umjetnica Milena Dundov.

Pokrovitelji 27. Večeri na Brižićevin dvuoru bili su Zadarska županija, Općina Preko i TZO Preko. Fotogaleriju provjerite na portalu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...