Pino Giergia: “Zadar grad košarke? Nekad bilo, danas se spominjalo!”

Gdje je danas i što radi legenda zadarske košarke Giussepe Pino Giergia provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u.

Jutro u Zadru, za legendu zadarske košarke, ne može proći bez da prošeće do Narodnog trga i s prijateljima popije kavu.

‘Pričamo, malo ogovaramo, kontroliramo i pratimo sva zbivanja u inozemstvu.’, kaže Pino. Iako ga mlađe generacije možda i ne znaju, oni stariji dobro pamte njegove uspjehe.

‘Moj sportski CV je vrlo impozantan – proputovao sam cijeli svijet, osvojio sam pet medalja, od čega su 3 svjetske. Osvojio sam pet naslova prvaka Jugoslavije. Bio sam kapetan europske reprezentacije dva puta’.

Igrao je s još jednim Zadraninom, košarkaškom legendom Krešimirom Ćosićem. Na kraju karijere bio je i košarkaški trener. No sada sa sjetom gleda na sjajne dane zadarske košarke:

‘Zadar ima epitet grada košarke, to je nekad bilo, a danas se spominjalo. U posljednjih deset godina u Zadru se više ne igra košarka. Znam nekad posprdno reći da se igramo košarke. Jako sam tužan zbog činjenice da je Zadar ‘pao na niske grane’ zato što imamo talentirane igrače.’

Iako smatra da Zadar više nije jednako košarka, on ipak od dvorane ne odustaje. I dalje, unatoč tome što ima punih 80 godina, trenira pet puta tjedno. Jer košarka je bila i ostala važan dio njegova života.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...