Policija za više od 23 milijuna kuna nabavlja pirotehnička odijela, dronove, puške protiv dronova…

Ministarstvo unutarnjh poslova objavilo je javni poziv za nadmetanje.

Između ostalog, policija nabavlja balističku zaštitnu opremu. I to kakvu opremu. STANAG prsluci protiv krhotina, neprobojni prsluci, balistički prsluci, plaštevi i štitovi, kacige s vizirom, EOD odijela i antidron puške samo su dio popisa opreme koju policija namjerava nabaviti. I usput potrošiti više od 20 milijuna kuna. Preciznije, 23 milijuna 613 tisuća 688 kuna.

Na javnom natječaju objavljenom 14.8., MUP nabavlja tisuće komada zaštitne opreme, piše Index.

Nova zaštitna oprema policije

Među njima su dvije tisuće balističkih prsluka za vanjsko nošenje, odnosno pancirki, kao i dvije tisuće balističkih kaciga. Radi se o dijelovima opreme koji pružaju zaštitu od pogodaka različitih vrsta zrna iz vatrenih oružja, kao i od krhotina nekih eksplodiranih projektila. Osim njih, nabavljaju i 19 balističkih prsluka protiv krhotina sa STANAG standardom. STANAG je NATO skraćenica za Standardization Agreement, koji određuje procese, postupke, procedure, uvjete i stanja za vojnu i tehničku opremu i postupke unutar zemalja članica NATO saveza. Svaka NATO zemlja članica ratificira STANAG i provodi ga unutar svojih oružanih snaga.

Nadalje, MUP nabavlja i 150 balističkih prsluka za vanjsko nošenje sa zaštitom ramena i nadlaktica te 635 balističkih prsluka za prikriveno nošenje. Uz to dolazi još 6 balističkih plašteva, 5 balističkih štitova, 80 balističkih kaciga s vizirom te još 19 balističkih kaciga sa STANAG standardom. Uz to sve, potrebno im je i tisuću kofera za smještaj policijske opreme u vozilo.

Osim te opreme, na popisu predmeta nabave nalaze se i tri EOD odijela. Radi se o protueksplozivnim odijelima koja služe zaštiti čitavog tijela od udara, pretlaka, fragmentacije i vrućine.

Cijena gore nabrojanog dijela opreme iznosi 23 milijuna 613 tisuća 688 kuna. Također, navode kako količine iz predmeta nabave mogu biti veće ili manje od predviđenih okvirnim sporazumom, ovisno o iskazanim potrebama i osiguranim sredstvima naručitelja za financijsko izvršenje 2. (drugog) i 3. (trećeg) ugovora, tijekom trajanja okvirnog sporazuma.

Dronovi i antidronovi

Međutim, to nije sve.

Ministartvo unutarnjih poslova također namjerava nabaviti dodatnu opremu. U trećoj izmjeni Plana nabave MUP-a za 2017. godinu, objavljenom početkom kolovoza, možemo vidjeti kako su raspisali natječaj i za bespilotne letjelice, odnosno dronove, vrijedne 43 tisuće kuna. Također, traže i termovizijske kamere za bespilotnu letjelicu u vrijednosti od 68 tisuća kuna te, uz sve to, puške za onesposobljavanje bespilotne letjelice, odnosno, kako piše u natječaju – antidron puške, i to u vrijednosti od 266 tisuća kuna.

Sveukupna vrijednost ove opreme iznosi 377 tisuća kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...