bacio kuglu na 21,46 metara

Povijesna medalja; Stipe Žunić brončani na SP-u u Londonu

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Stipe Žunić osvojio je prvu hrvatsku mušku medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu na otvorenom i pridružio se tako Blanki Vlašić te Sandri Perković kao hrvatskim vlasnicima medalja.

Zadranin je u drugom hicu u nedjeljnom finalu u Londonu bacio kuglu na 21,46 metara, što je samo dva centimetra kraće od njegova osobnog i nacionalnog rekorda! To mu je donijelo treće mjesto i brončanu medalju!

Novozelanđanin Tomas Walsh pobijedio je hicem od 21,75 metara, a na drugom mjestu završio je Joe Kovacs s 21,66 metara, pišu 24sata.

Jedini dosadašnji muški osvajači medalja za Hrvatsku na velikim natjecanjima bili su Riječanin Luciano Sušanj koji je 1973. i 1974. osvajao zlato na dvoranskom EP-ima na 400, odnosno 800 metara te zlato na EP-u 1974. na 800 metara te Čakovčanin Branko Zorko koji ima četiri bronce i jedno srebro s dvoranskih EP-a 1990. i 1994. na 1500 metara te broncu na broncu na dvoranskom SP-u 1993.

Pogodio je pravu formu kad je bilo najpotrebnije. Bio mu je to debitantski nastup na svjetskim prvenstvima, a dosad ima četvrto mjesto na EP-u 2014., sedmo na dvoranskom EP-u 2015., 11. na Olimpijskim igrama u Riju te osmo mjesto s EP-a i peto s dvoranskog EP-a.

Atletikom se Stipe počeo baviti tek s 18 godina, a prije atletske karijere bio je – kick-boksač. Prije nekoliko godina – borio se za život.

Dobrim vijestima za hrvatsku atletiku pridružila se olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak koja je ušla u finale iako nije prebacila normu od 63,50 metara koju je u prošle dvije godine triput prebacivala u pohodu na zlata na OI-ju i EP-u do 23 godine te broncu na seniorskom EP-u

Sarin najbolji hitac iznosio je 63,24 metra iz treće serije kojim je po ukupnom plasmanu ušla u finale jer je normu prebacilo samo sedam atletičarki iz dvije skupine, a ona je bila prva “ispod crte”. Finale koplja na rasporedu je u utorak.

Ostavi komentar koristeći Facebook