Prijava ženi koja se kupala u toplesu; Kako je vlastito dvorište postalo javni prostor?

Nakon što je žena kod Križevaca dobila prekršajnu prijavu jer se u bazenu u vlastitom dvorištu okupala u toplesu, postavlja se pitanje kako je privatno dvorište postalo javni prostor.

Podsjetimo, 38-godišnja žena iz Kloštara Vojakovačkog, sela od 366 stanovnika, dobila je od policije prekršajnu prijavu jer ju je jedan susjed prijavio nakon što ju je vidio kako se kupa u toplesu u bazenu u vlastitom dvorištu, piše Index.hr.

Policija je Indexu potvrdila da je “podnesen optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira te vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana”.

“Kupala se u svojem dvorištu, koje je neograđeno, bez grudnjaka i smetala je drugim susjedima, a jedan od njih ju je prijavio”, stoji u nevjerojatnom obrazloženju podnošenja prekršajne prijave, koje je Indexu dala križevačka policija.

Je li dvorište privatni ili javni prostor?

Prijava je, po svemu sudeći, podnesena po Članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, u kojem stoji: “Tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećanje građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana”.

No, postavlja se pitanja u kojem je trenutku vlastito dvorište, odnosno privatni posjed postao “javni prostor”?

Dogodila se, dakle, situacija da je netko od susjeda doslovce virio u dvorište žene koja se kupala u toplesu te ju prijavio policiji jer ga je zasmetalo ono što je vidio u tuđem dvorištu.

Umjesto da policija odbaci prijavu jer je očito da nečije dvorište ne može biti “javno mjesto”, podnesena je prekršajna prijava zbog koje bi nesretna 38-godišnjakinja mogla biti kažnjena novčano ili čak kaznom zatvora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...