Prodavači nezadovoljni, voće se ne prodaje; Ekstremne vrućine rastjerale kupce sa zadarske tržnice

U ovim i dalje ekstremno vrućim danima kolovoza obišli smo tržnicu na Poluotoku. Da podsjetimo, s prvim danima u osmom mjesecu stiglo je domaće crno grožđe, sorte kardinal, iz Ravnih kotara, i cijena mu je bila 20 kuna za kilogram dok je bijelo grožđe tada uvozno iz Italije i moglo se kupiti po cijeni od 20 do 25 kuna za razliku od dotadašnje cijene od 30 kuna.

Podatke smo dobili od ugodnog sugovornika, Ivana Tadića, TO Metvica. Danas smo ponovili razgovor, cijenu crnog grožđa, sorte Kardinal, Tadić je zadržao na 20 kuna po kilogramu, a bijelo grožđe sorte Viktorija, koje se počelo brati prije tjedan dana, drži također na cijeni od 20 kuna za kilogram.

Za sve ljubitelje grožđa pripomenimo, Kardinal je sorta stolnog grožđa podrijetlom iz Kalifornije. Stolne sorte vinove loze najviše se koriste za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem, kandiranjem i sl. Neke od sorti mogu se koristiti i za pravljenje vina, ali za većinu to ne dolazi u obzir prvenstveno zbog svoje primarne namjene. Stolne sorte imaju puno manje šećera nego vinske, krupnije su bobice i imaju više mesa. Također zahtijevaju i drukčiju tehnologiju uzgoja i njege i više ručnog rada.

Viktorija je bijela stolna sorta grožđa porijeklom iz Rumunjske. Nastala je križanjem sorti Kardinal i Afus Ali. Sazrijeva 10 do 15 dana poslije Kardinala. Grozdovi su vrlo krupni od, 700 – 900 g, račvaju se i izduženi su. Bobice su krupne, izdužene i lijepo raspoređene. Meso je srednje hrskavo i odličnog ukusa. Vegetacija joj kasnije kreće, također i cvatnja. Obilne je rodnosti i dobro podnosi transport.

Aktualno voće ovog mjeseca svakako su domaće šljive, kruške i smokve. Cijena šljive po kilogramu iznosi 10 kuna a kruške nemamo u ponudi jer kada kupci vide da izgled voća nije savršenog oblika i boje odustaju od kupnje, ne shvaćaju da upravo ono voće koje nije idealnog izgleda je domaće i zdravo voće. Breskve, nektarine i dalje se jako dobro prodaju kao i lubenica i dinja. Sve navedeno voće je domaće iz Ravnih kotara, naveo je Mate Tadić.

Na štandu Tadićevih limun je uvozni i po običaju drži visoku cijenu od 25 kn po kilogramu. Klasična cijena banana je 12 kn za kilogram. Grejp je 20 kn po kilogramu, uvozi se iz Španjolske. Kivi je također uvozni i ima cijenu od 20 kuna za kilogram. Suhe šljive imaju cijenu od 50 kuna za kilogram, badem 120 kuna za kilogram a orah 100 kuna za kilogram. Prodavač koji želi ostati anoniman prodaje uvozne kruške iz Španjolske po cijeni od 18 kuna za kilogram. Danas se u svijetu uzgaja više od 6.000 različitih sorata kruške. Izbor sorte treba prilagoditi ekonomskim i ekološkim uvjetima područja u kojem se kruška želi uzgajati.

Mirisna i sočna kruška daleko je od običnog ljetnog voća – obilje prirodnih sastojaka s pravom je stavlja na listu najzdravijih namirnica na svijetu. Bogata je vlaknima, flavonoidima i antioksidansima, zaslužnima za zaštitu organizma od starenja, oštećenja, spore probave i brojnih drugih zdravstvenih problema.

Smokve su stigle i nude se na mnogim štandovima. Prodavači se svi redom žale da zbog velike ponude a male potražnje su smanjili cijene smokava. Prodavač Vlado Strenja, iz Debeljaka na svom OPG-u uzgaja dvije sorata smokvi, Zelenke, koje prodaje po cijeni od 10 kuna za kilogram i Petrovače za cijenu od 10 do 15 kuna po kilogramu.

Smokve su počele prije nekoliko dana, prvotna cijena im je bila 30 kuna, a sada ih se ne može prodati ni za 10 kuna za kilogram jer je jako velika ponuda. Od kada su ekstremne vrućine turisti nikako ne dolaze na tržnicu. Zadovoljni smo domaćim kupcima, oni su uvijek najbolji potrošači, također ima kupaca iz Zagreba i ponešto iz Slavonije, kazao nam je Marin Kruneš, vlasnik T.O. Kruneš.

Kod Kruneša cijena grožđa ovisno o sorti varira od 15 do 25 kuna za kilogram, ovisno o ponudi. Šljive drži po cijeni od 10 kuna po kilogramu, kruške također variraju s cijenom od 10 do 20 kuna za kilogram.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo prije pšenice i ječma i time predstavlja prvi primjer organizirane poljoprivredne proizvodnje. Porijeklom je iz Male Azije, između istočne Turske i sjeverne Indije. Životni vijek stabla kreće se od 50 do 70 godina. Svježe smokve su posebno bogate polifenolnim flavonoidnim antioksidansima, kao što su karoten, lutein, tanini i klorogenska kiselina. Njihova antioksidativna vrijednost je usporediva s onom koju nude jabuke 3.200 umol/100 g. Dakle u sklopu prevencije mnogih bolesti, svježe smokve su odličan izbor.

Osim toga, svježe voće sadrži adekvatne razine antioksidativnih vitamina, poput vitamina A, E i K. Ove i druge fitokemikalije u smokvama pomažu ukloniti štetne slobodne radikale, pa nas time štite od raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija. Odlične su i u zaštiti kože, a muškarci ih mogu jesti više jer su dobre za prostatu.

U šetnji tržnicom naišli smo na nezadovoljne prodavače jer kako navode robu ne mogu prodati.

Cijena smokava nam je nikakva, puno je ponude a malo potražnje, ekstremne vrućine su nam rastjerale kupce. Smokve svoje iz eko, domaće proizvodnje držim po cijeni od 10 do 15 kuna za kilogram, šljive 10 kuna za kilogram, grožđe bijelo i crno imam u ponudi po cijeni od 10 do 12 kuna, kruški imam malo stabala i svu ubranu količinu sam prodala, rekla nam je prodavačica Jela Frleta iz Bibinja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...