Prošle su 23 godine od osnutka 134. domobranske pukovnije; Ljudi s područja Biograda, Benkovca i Obrovca zajedno su branili Hrvatsku

U povodu 23. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije na Gradskom groblju Biograd, kod centralnog križa, u petak, 18. kolovoza 2017. godine položeni su vijenci i zapaljene svijeće, dok će se misa zadušnica održati u nedjelju 20. kolovoza, u 10:30 sati, u župnoj crkvi sv. Stošije na biogradskom Poluotoku.

Vijence su položili zapovjednik pukovnije Josip Čerina, načelnik Stožera Denis Brzić, zapovjednik 1. pješačke bojne Ivica Kapitanović Šulc, Tomislav Demo, benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić, biogradski gradonačelnik Ivan Knez te filipjanski načelnik Zoran Pelicarić Peco.

Ovu postrojbu su činili iskusni branitelji koji su obranili biogradski i stankovačkog kraj. Najprije su se okupili u 134. brigadi, zatim zbog dolaska UN-a i preustroja HV-a prelaze sredinom 1992. godine u samostalne domobranske bojne Biograd, Benkovac i Obrovac, koje su ustrojavanjem 134. domobranske pukovnije ušle u njezin sastav. Mijenjao se naziv postrojba, ali riječ je uglavnom o istim braniteljima. Branili su i obranili crtu bojišnice dugu više od 40 kilometara od Raštana Gornjih do Bile Vlake. Kroz postrojbu je prošlo oko pet tisuća branitelja, a njih 2505 ih je sudjelovalo u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji „Oluja“ te su nakon toga sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga.

Zapovjednici su bojni bili: Ivica Kapitanović Šulc, zapovjednik 1. pješačke bojne, Mile Rončević i Joso Šarlija, zapovjednici 2. pješačke bojne, Ante Perica i Željko Ušljebrka, zapovjednici 3. pješačke bojne, Davor Bačić i Merfi Brzić zapovjednici topničko-raketnog diviziona, a Denis Brzić je bio načelnik stožera pukovnije.

Nažalost, u razdoblju od kolovoza 1994. do prosinca 1995. smrtno je stradalo pet pripadnika pukovnije, a njih su dvadesetero lakše ili teže ranjeni.

Fotografije su dostupne na mrežnim stranicama Grada Benkovca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...