Provjerili smo; Kakve kazne čekaju privedene piromane?

Policija je u posljednja dva dana privela osam osumnjičenih za podmetanja požara. U jednom slučaju njih je sedmero uhićeno u Kninu i prema dosad dostupnim podacima priznali su podmetanja požara kod Kistanja. Šestorica su maloljetnici, od čega ih je dvoje državljana Republike Srbije. O drugom slučaju još uvijek nema detalja, osim da je jedna osoba privedena na području Policijske uprave Zadarske.

Puno požara, malo uhićenih

U odnosu na broj požara koji bjesne Dalmacijom, broj osumnjičenih je izuzetno malen. Istrage o uzrocima požara počinju tek nakon gašenja, a dokaze je jako teško pronaći. A još teže ih je povezati s određenim počiniteljem. Slučaj uhićenja sedmorice u Kninu ipak je nešto jednostavniji. Priznali su krivnju.

Prema Kaznenom zakonu, a ovisno o tome kako će tužitelji kvalificirati djelo, mogu očekivati kaznu do čak 15 godina zatvora, piše Index.hr.

“Ne treba se zanositi tako visokim propisanim kaznama. Toliku kaznu mogu dobiti samo ako budu osuđeni za terorističko djelo, a koliko je meni poznato nitko u Hrvatskoj nikada nije ni optužen za terorističko podmetanje požara”, kaže Veljko Miljević, jedan od prekaljenih hrvatskih odvjetnika koji se osim golemim iskustvom može pohvaliti i izvrsnom memorijom. Najčešće se uhvaćeni u podmetanju požara optužuju za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom. Za njih je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a ako su to učinili iz nehaja do tri godine zatvora.

“Treba uzeti u obzir i to je li požar prouzročio veliku materijalnu štetu ili je u njemu netko ozlijeđen ili poginuo. Tada kazna može ići i do deset godina zatvora”, kaže Miljević i upućuje nas na provjeru prakse na Vrhovnom sudu. Kao i u svemu ostalome, sudska praksa je i u ovim slučajevima jako neujednačena.

Godina dana za 23 požara

Tako je piroman s Krka 2015. godine osuđen na samo godinu dana zatvora za podmetanje čak 23 požara. Branio se da je požare podmetao jer ne voli visoku travu i plaši se zmija, a vatru je podmetao da bi očistio prostor. I da može brati šparoge. Sud mu je, između ostaloga, kao olakotnu okolnost uzeo to što boluje od anksiozno-depresivnog poremećaja i što se pokajao. Ipak, dobio je samo godinu dana za podmetanje 23 požara u manje od tri mjeseca.

Trostruko više dobio je 2011. godine piroman u Koprivnici koji je na više mjesta podmetnuo požar, a njemu su kao olakotna okolnost uzete smanjene intelektualne sposobnosti. Prvotno je osuđen na četiri godine zatvora, ali Vrhovni sud je smatrao da su tri godine dovoljne da bi shvatio što je napravio.

Palio i pokušao silovati

U jednom od starijih slučajeva, iz 1993. godine, piroman je na sudu u Bjelovaru osuđen na šest godina i dva mjeseca zatvora jer je opuškom cigarete zapalio slamu. Na sudu se branio da ne puši, ali mu nisu povjerovali. Puno više pažnje poklonili su susjedima koji su svjedočili da im je govorio da će zapaliti i vlastitu imovinu jer voli gledati požare, a u selu su svi strahovali da će im zapaliti kuće ili ih napasti. No na visinu kazne nije utjecalo samo to što je podmetnuo požar. Veću kaznu dobio je zbog toga što je, uz to što je podmetao požar, pokušao i silovati žensku osobu, a u tome ga je spriječilo samo nekoliko dobrih udaraca letvom po glavi. Sud je ocijenio da je opasan po okolinu i naložio obavezno liječenje na psihijatriji.

Puno manju kaznu za podmetanje požara dobio je muškarac s područja Zadra koji je 2010. godine osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora. On je zapalio grm i to priznao, ali nije se osjećao krivim što se s njega vatra proširila na šumu.

Zapalio kuću pa pokušao u vatru baciti ženu

Najveću kaznu po dostupnoj sudskoj praksi dobio je muškarac na sudu u Osijeku, punih deset godina zatvora. No kod njega se nije radilo o klasičnom podmetanju požara. Njegova namjera bila je da vatrom ubije suprugu. Zaključao je sva vrata da ona ne može pobjeći, a prije podmetanja požara iz kuće je sklonio sve ono što mu je bilo važno – ribički pribor, alat i odjeću. Zapalio je vatru u sobi, a onda odvukao suprugu u nju. Oboje supružnika u sobi su se otrovali dimom i pali u nesvijest, a iz plamteće kuće su ih izvukli susjedi. Sve se to odigravalo pred očima njihova sina.

Vatrogasci piromani osuđeni na rad za opće dobro

Posebno je zanimljiv slučaj vatrogasaca iz DVD-a Slatina koji su 2008. podmetnuli čak četiri požara. Dozapovjednik DVD-a osuđen je na 60 dana rada za opće dobro, a osamnaestogodišnji vatrogasac dobio je samo 60 sati rada na komunalnim ili ekološkim poslovima. Mlađi je morao i na obavezno liječenje jer je potpaljivao pod utjecajem marihuane. Kod njih, čini se, nije bila riječ o piromaniji, nego su podmetanjem požara željeli skrenuti pozornost na rad svog DVD-a i osigurati bolje materijalne uvjete za vatrogasce. Bez obzira na te razloge, kazna je bila začuđujuće niska, osobito zbog toga što je riječ o onima koji bi požare trebali gasiti pa stoga imaju i veću odgovornost, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...