Odaju počasti ustašama

Savez antifašista: “Vlada se ponaša kao da su partizani bili zločinci u Drugom svjetskom ratu”

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) priopćio je u četvrtak da su najviši predstavnici državne vlasti u povodu Europskog dana sjećanja na totalitarne režime, 23.kolovoza, masovno pohitali odati počast poraženim ustaškim i domobranskim snagama u II. svjetskom ratu, dok je žrtvama ustaškog, četničkog, nacističkog i fašističkog režima počast odala samo ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Jasenovcu.

‘Prema ponašanju organa vlasti proizlazilo bi da se Ustav RH temelji na zasadama NDH, a ne na zasadama antifašizma’, poručuje SABA, navodeći pritom mjesta koja su posjetili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Za Medveda su rekli da je u Macelju položio vijenac na grob ‘ubijenih ustaša i raznih njihovih trabanata’, a da pritom, kao ni nitko iz vrha hrvatske vlasti, ne zna da je u šumi Macelj bilo pokopano i dosta poginulih boraca Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, kojima hrvatska državna vlast ne polaže vijence.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković bio je, navodi SABA, na Golom Otoku i sv. Grguru, gdje su bili zatvori za političke neistomišljenike u vrijeme sukoba sa Staljinom.

SABA ističe da ne opravdava metode koje su primjenjivane u ‘preodgoju’ zatvorenika, ali tvrdi da je Jandroković izgovorio niz neistina kada je rekao da su tamo bila masovna ubojstva i mučenja. ‘Ako želi znati istinu, neka pročita objavljena sjećanja zatočenika, jer je više primjenjivana psihička, nego fizička tortura’, kaže se u priopćenju.

Za premijera Plenkovića SABA navodi da je bio na Mirogoju, ali mu zamjera što nije položio cvijeće poginulim borcima Narodnooslobodilačke vojske.

‘Prema ponašanju predsjednika Vlade Plenkovića, kao i njegovih ministara, proizlazilo bi da su borci NOVH napali Njemačku i Italiju, kao i njihove saveznike ustaše, i da su ustaše bile žrtve tih ‘krvožednih komunista’, poručuje SABA.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar