Sedam kilometara duga vatrena linija na Velebitu širi se zbog bure

Rekordan broj vatrogasaca i jedan kanader gase požar na srednjem i sjevernom Velebitu, posebno zbog bure koja je u fazi jačanja, doznaje se od senjskih vatrogasaca, piše Index.hr.

Požar  je izbio prije nešto manje od dva tjedna na 1.447 metara visokom vrhu Visibaba te je unatoč naporima vatrogasaca zahvatio površinu od 400 hektara, dok je vatrena linija duga sedam kilometara.

Po riječima zapovjednika senjske Javne vatrogasne postrojbe Zvonimira Lončarića na požarište su razmještena 92 vatrogasaca s 29 vatrogasnih vozila.

Požar se širi

Lončarić je rekao Hini da su jučer uz pomoć kanadera i helikoptera odradili dosta posla, no problem im predstavlja konfiguracija terena zbog čega se požar širi “nadzemno i podzemno”.

Vatrogasci po Lončarićevim riječima imaju problem i s dostavom vode koju je teško transportirati na mjesta teško dostupna i za manja vatrogasna vozila pa im od danas u nošenju vode pomažu članovi Hrvatskog moto kluba Otočac.

“Ranijih godina također je bilo požara na Velebitu, zapalilo bi se nešto od udara groma, ali bi se najčešće u ljetnoj neveri samo i pogasilo, međutim sada požar traje, a to je takav požar kakvog nema u priobalju jer je planinska trava i raslinje gusto i snažno, visoke su naslage trave, tako da primjerice tri pljuska s razmakom od po dva sata nisu uspjela ugasiti vatru”, rekao je Lončarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...