suša

Šime Škaulj, vinar i vinogradar: “Ekstremne vrućine smanjile su urod za 30 posto”

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Vinarija Škaulj nalazi se u srcu Ravnih kotara, u mjestu Nadin. Šime Škaulj redoviti je osvajač brojnih priznanja za kvalitetu proizvoda te su njegova vina priznata i prepoznata od strane vodećih hrvatskih enologa. U svojoj ponudi imaju: Merlot, Syrah, Cuvee, Cabernet Sauvignon, Maraštinu a novost u ponudi je i desertno crno vino.

Pored obiteljske kuće izgradili su novi vinski podrum većeg kapaciteta, da mogu preraditi oko 30 vagona grožđa, što je otprilike 150.000 do 200.000 butelja. U sklopu vinskog podruma izgradili su i kušaonicu u dalmatinskom stilu koja može primiti oko sto ljudi koji žele doći degustirati vina vinarije Škaulj. 11,5 hektara vinograda imat će Škaulj kada zasadi i nedavno kupljena četiri hektara zemlje.

S obzirom na jako visoke temperature koje se ne pamte zanimalo nas je mišljenje Šime Škulja kako se navedeno odražava na vinograde i berbu koja slijedi te koje su mogućnosti bile da se vinogradi pravovremeno zaštite, evo što nam je odgovorio:

Ekstremne vrućine su jako negativno utjecale na stanje u vinogradima. Vidljivo je već sada da će biti najmanje 30 % smanjenog uroda čime se umanjuje i kvaliteta vina. Berba će biti za 15 do 20 dana a štete se nažalost mogu i povećati ako ne padne kiša i ne smanje se ove ekstremne visoke temperature. O cjelokupnoj šteti govorit ćemo tek početkom berbe. Teško je očekivati u ovom ljetnom periodu, velikih vrućina i suše veću količinu kiše koja je uistinu neophodna. Za bilo kakvom intervencijom sada u vinogradu nema potrebe i ne bi bilo efekta. Prije mjesec dana, od vinogradara tko je poput mene u eko proizvodnji, mogao je prehranom preko lista pomoći vinogradu da stekne imunitet kako bi se umanjio šok od ekstremnih temperatura, istaknuo je Šime Škaulj.

 

 

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar