Cestitka_Uskrs

Šime Škaulj, vinar i vinogradar: “Ekstremne vrućine smanjile su urod za 30 posto”

Vinarija Škaulj nalazi se u srcu Ravnih kotara, u mjestu Nadin. Šime Škaulj redoviti je osvajač brojnih priznanja za kvalitetu proizvoda te su njegova vina priznata i prepoznata od strane vodećih hrvatskih enologa. U svojoj ponudi imaju: Merlot, Syrah, Cuvee, Cabernet Sauvignon, Maraštinu a novost u ponudi je i desertno crno vino.

Pored obiteljske kuće izgradili su novi vinski podrum većeg kapaciteta, da mogu preraditi oko 30 vagona grožđa, što je otprilike 150.000 do 200.000 butelja. U sklopu vinskog podruma izgradili su i kušaonicu u dalmatinskom stilu koja može primiti oko sto ljudi koji žele doći degustirati vina vinarije Škaulj. 11,5 hektara vinograda imat će Škaulj kada zasadi i nedavno kupljena četiri hektara zemlje.

S obzirom na jako visoke temperature koje se ne pamte zanimalo nas je mišljenje Šime Škulja kako se navedeno odražava na vinograde i berbu koja slijedi te koje su mogućnosti bile da se vinogradi pravovremeno zaštite, evo što nam je odgovorio:

Ekstremne vrućine su jako negativno utjecale na stanje u vinogradima. Vidljivo je već sada da će biti najmanje 30 % smanjenog uroda čime se umanjuje i kvaliteta vina. Berba će biti za 15 do 20 dana a štete se nažalost mogu i povećati ako ne padne kiša i ne smanje se ove ekstremne visoke temperature. O cjelokupnoj šteti govorit ćemo tek početkom berbe. Teško je očekivati u ovom ljetnom periodu, velikih vrućina i suše veću količinu kiše koja je uistinu neophodna. Za bilo kakvom intervencijom sada u vinogradu nema potrebe i ne bi bilo efekta. Prije mjesec dana, od vinogradara tko je poput mene u eko proizvodnji, mogao je prehranom preko lista pomoći vinogradu da stekne imunitet kako bi se umanjio šok od ekstremnih temperatura, istaknuo je Šime Škaulj.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...