Slovenci misle da je Rotar umro sumnjivom smrću, susjedi: “Kakav luksuz?Nije imao za kruh, živio je bez struje i vode”

Smrt kontroverznoga slovenskog poduzetnika Roberta Rotara u zadarskom zatvoru izaziva interes i u slovenskim medijima. Većina prenosi izvješće hrvatskih službi o rezultatima obdukcije te navodi da je Rotar umro zbog kardioloških problema.

Slovenske novice idu korak dalje pa su na svojoj naslovnoj stranici postavile pitanje: “Rotar, žrtva podzemlja?” Budući da je riječ o tiskanom mediju, Novice još nisu imale rezultate obdukcije pa i dalje govore o “sumnjivoj smrti”, piše Jutarnji.hr.

Skupi strojevi

Njegov odvjetnik Borut Škerlj za Novice je izjavio kako je iz hrvatskih medija saznao za smrt svoga klijenta, ali je odbio, zbog pijeteta, govoriti o zdravstvenim problemima Roberta Rotara. Smatra da je cijeli postupak posljedica nesporazuma jer je uvjeren da je riječ o predmetima (oprema za krivotvorenje) iz “prijašnjeg poslovanja koje je Rotar vjerojatno spremio u svojoj kući”. Novinari Slovenskih novica su razgovarali i sa slovenskim poslovnim čovjekom iz Zadra koji tvrdi da nije sve tako bezazleno kako se čini. “Njegova smrt je sumnjiva, i ljudima u Zadru je sve to sumnjivo. Nije riječ o nekim ljudima iz podzemlja, nego o službenim osobama”, rekao je taj poslovni čovjek koji je ipak dodao kako se govori i o mogućoj uključenosti hrvatskog podzemlja.

Mještani Dikla zanijemili su kad su čuli da je njihov omiljeni mještanin, koji se u protekla dva desetljeća itekako ambijentirao u zadarski kraj i postao lokalac, skončao život iza rešetaka.

– Kakav luksuz? Kakva skupocjena vila? Rotari milijunaši? Pa Robert u proteklih pet, šest godina nije imao ni pet kuna za kruh. To vam tvrdim kao prvi susjed. U toj, kako se po medijima razvlači, luksuznoj vili već godinama nema ni struje ni vode. Iznutra im je sve pokradeno, pa čak i kabeli i utičnice. On se vozio autobusom. A prije nepunih godinu dana jedva je preživio rak prostate koji mu je uspješno operiran. Fizički je totalno propao živeći kao zadnji sirotan. Doista je imao tvrtku koja je na tim velikim stojevima, koji su pronađeni kod njega prije tjedan dana, nekad tiskao dokumente, većinom putovnice za razne države.

Meni je te strojeve, koje je nakon propasti firme kada je bačen na koljena bez ijedne kune, pokazivao u garaži. Teže i po nekoliko tona i jako su skupi. Pokušavao ih je i prodati, ali nije išlo. No mene te stvari nisu previše zanimale jer mene i njega vežu letovi. Ja sam bivši pilot, a on je nekad imao helikopter pa smo vodili takve razgovore – priča za Jutarnji list Rotarov zadarski susjed Frane G. ogorčen na negativnu sliku u medijima o Rotaru. Pojašnjava dalje da je Rotar propao prije nekih sedam, osam godina kada se u Sloveniji promijenila vladajuća garnitura.

– Iako je imao važeće ugovore s državom, bankrotirao je pa je tužio. Spor je izgubio da bi se obratio i međunarodnom sudu gdje je spor dobio. Na kraju je tu vilu u Diklu jedno vrijeme morao napustiti zbog banke koja je u nju poslala zaštitare. Počistili su je cijelu i učinili je derutnom. Pa i kabeli iz zidova su bili iščupani. A kad se privremeno nakon niza uloženih žalbi Robert u vilu ponovno vratio, postalo je to nemoguće preživljavanje. Susjeda mu je posudila struju preko kabla pa je svjetlo imao od jedne sijalice.

Vidio sam jedan dokument u kojem stoji da mu Slovenci duguju 21 milijun eura i da mu je isplaćeno šest milijuna eura koji su mu sjeli na račun banke koji je blokiran. Tako da doista nije imao ni lipe. Na dan uhićenja s njim je bila supruga s djecom, koja je nakon ovog svega otišla za Sloveniju. Robert se nije o nikoga ogrebao, već su njemu naplaćivali duplo gdje god su mogli. Prije dva desetljeća tu je kupio vilu i preuredio je, a čak je za sve mještane omogućio pristup plaži, uredivši je na radost svih – zaključio je Rotarov susjed.

Zatajilo srce

Zbog Rotarove smrti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prekinuo je godišnji odmor i posjetio zadarski zatvor gdje je razgovarao s rukovoditeljima i trojicom pritvorenika koji su bili u istoj sobi u kojoj je bio i Rotar kad mu je pozlilo. Ministar pravosuđa Bošnjaković izrazio je sućut obitelji zatvorenika zbog njihova gubitka, a tijekom njegova posjeta, završen je nalaz obdukcije provedene u Općoj bolnici u Šibeniku, koji je pokazao da je do iznenadne smrti došlo prirodnim putem, odnosno zbog zatajenja srca.

Kao što smo već objavili, Rotar je u zadarski zatvor stigao prošle srijede nakon što je usvojena žalba tužiteljstva na odluku da ga se ne pritvori pa je bio smješten s još trojicom pritvorenika u sobi površine 20 četvornih metara i zapremnine 60 metara kubičnih, piše Jutarnji.hr.

Nije bio za bolnicu

U četvrtak je pregledan i prepisana mu je terapija, a sljedeći dan, u petak, oko 23 sata žalio se na bolove u prsima i glavobolju. Liječnici Hitne pomoći, koja je bila pozvana, pregledali su ga i zaključili da nema potrebe za hitnom intervencijom. U subotu oko 10.10 sati pozlilo mu je. Srušio se i glavom udario o rub stola te ostao bez svijesti.

Pravosudni policajci i zatvorenici su mu pružili prvu pomoć. Hitna pomoć prevezla ga je u bolnicu, ali je u 11.05 sati preminuo. Rotar je u zadarskom naselju Diklo imao raskošnu vilu u koju su 11. srpnja u pratnji policije ušli ovršitelji zadarskoga Općinskog suda.

Osumnjičen je za izradu, nabavljanje, posjedovanje, prodaju ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje. Policija je o tome izvijestila tek na novinarski upit.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...