Cestitka_Uskrs

Snimljen sudar dvije neutronske zvijezde? Zadarski fizičar Damir Buškulić: “Ne smijem ništa komentirati!”

Astronomskom zajednicom šire se sve ozbiljnije informacije da su američki i europski detektori gravitacijskih valova sredinom kolovoza po prvi put uspjeli zabilježiti signal pokrenut srazom dviju neutronskih zvijezda te da su neki teleskopi usmjereni prema tom području uspjeli snimiti bljesak nastao u sudaru, piše Index.

Informacije koje se dijele na internetu za sada nisu do kraja potvrđene, međutim, ako budu, označit će službeni početak velike nove ere u astronomiji. Naime, otkriće gravitacijskih valova, koje su mnogi proglasili jednim od najvećih u astrofizici 21. stoljeća i vrijednim Nobelove nagrade, nije samo potvrdilo predviđanja Einsteinove opće teorije relativnosti prema kojima bi kretanje tijela trebalo uzrokovati stvaranje gravitacijskih valova, odnosno nabora u prostor vremenu, kao što kretanje metka stvara valove u zraku. Ono također otvara vrata za novu vrstu promatranja, baš kao što je to učinio razvoj raznih teleskopa koji rade na raznim duljinama elektromagnetskog zračenja. Primjerice, radio teleskopi koji primaju radiovalove, uspijevaju proniknuti u svemirska prostranstva prekrivena plinovima i prašinom koji obično apsorbiraju, odnosno blokiraju vidljivu svjetlost s kojom rade optički teleskopi.

Što kažu glasine, odnosno informacije?

Golemi detektori projekta Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), od kojih je jedan postavljen u Louisiani, a drugi u Washingtonu, do sada su snimili gravitacijske valove tri puta. No sve te zabilježene nabore u prostor vremenu uzrokovali su srazovi crnih rupa, što znači da događaji nisu mogli biti potvrđeni promatranjima teleskopima koji bilježe elektromagnetske valove. Naime, poznato je da crne rupe uglavnom ne zrače (osim hipotetskog Hawkingova zračenja). Naprotiv, njihova je gravitacija tolika da zarobljavaju čak i svjetlost. Zato se zovu crne rupe. No znanstvenici se još od prvog otkrića gravitacijskih valova krajem 2015. nadaju da će zabilježiti neke koje neće stvoriti crne rupe već sraz zvijezda goleme mase, kao što su primjerice neutronske zvijezde.

U ovom novom slučaju, sraz istih neutronskih zvijezda najvjerojatnije je zabilježio još jedan detektor – Virgo u Pisi u Italiji, čiji su instrumenti nedavno unaprijeđeni na višu razinu osjetljivosti. Budući da tri instrumenta omogućuju trigonometrijsko određivanje izvora signala, novi događaj mogao bi se u svemiru identificirati s mnogo većom preciznošću od prijašnjih koji su bilježili samo dva instrumenta u SAD-u. Kako se radi o neutronskim zvijezdama, čiji sraz bi morao odaslati signal u elektromagnetskom spektru, od radiovalova do gama zraka, postoji velika mogućnost da su događaj zabilježili i teleskopi koji su u tom trenutku snimali taj dio neba.

Prema tvitu astronoma Petera Yoachima s University of Washington u Seattleu, LIGO je zabilježio signal koji ima optičku potvrdu u galaksiji NGC 4993 udaljenoj 130 milijuna svjetlosnih godina u zviježđu Hidre.

„Prva mogućnost koja se nameće jest da je u pitanju sraz dviju neutronskih zvijezda“, objasnio je u drugom tvitu.

Yoachim se kasnije ispričao zbog curenja informacija.

Čemu tajnovitost?

Ljudi koji rade na snimanju gravitacijskih valova za sada ne žele izaći s konkretnim informacijama. Jedan od njih je fizičar Damir Buškulić (na slici dolje), podrijetlom iz Zadra, koji radi na Virgu.

„Jako mi je žao, ali kao član kolaboracije LIGO-Virgo, ne mogu komentirati glasine i ne mogu vam reći više od onoga što stoji u našoj javnoj poruci objavljenoj prije nekoliko dana“, rekao je Buškulić za Index.

„Ne komentiramo nalaze čak ni našim kolegama iz laboratorija i drugih eksperimenata. Razumijem vašu radoznalost. I ja bih, da sam na vašem mjestu, htio znati koji su rezultati zadnjeg perioda prikupljanja podataka“, dodao je fizičar s adresom u Francuskoj.

Naime, u znanstvenom svijetu uobičajeno je da se prikupljeni podaci temeljito analiziraju, da prođu ozbiljnu recenziju stručnjaka te da se konačno objave u nekom uglednom znanstvenom časopisu.

Više pročitajte na Index.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...