Stanje iz zraka: Sedam protupožarnih aviona obranilo kuće kod Turnja

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika danas, u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017., od ranog su jutra angažirane na  više požarišta u Zadarskoj županiji.

– Najveća koncentracija snaga bila je na požarištu kod Turnja, gdje je vatra došla do kuća, a na požarištu su bila tri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Jedan Canadair upućen je i na gašenja požara kod Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija, piše nam Marinko Karačić iz HRZ i PZO.

Doznajemo kako su kuće kod Turnja, srećom, obranjene te da trenutno na tom području dežuraju dva Airtractora. Požar se uspio primiriti čisto zbog činjenice da su zračne snage uspjele poletjeti jer bura nije bila toliko jaka. U ovome trenutku, srećom kada je najveći dio posla uspješno obavljen, akcija gašenja iz zraka takvih razmjera vjerojatno ne bi mogla biti moguća.

– Airtractori trenutno natapaju turanjsko požarište, u telefonskom pozivu kazao nam je Karačić.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage su sudjelovale u gašenju sedam požara, a među njima i u požaru na granici sa Crnom Gorom  (Debeli Brijeg), gdje su piloti Airtractora zaustavili širenje vatre prema Hrvatskoj, doznaje se u priopćenju iz MORH-a.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 242 požara (85 u Šibensko-kninskoj, 78 Splitsko-dalmatinskoj, 62 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Foto, Crna Gora: HRZ i PZO/Denis Smajo

[mks_highlight color=”#ffff00″]OVDJE PRATITE SVE O TEMI POŽARA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI[/mks_highlight]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...